Κονιόρδου: «Μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό μνημείο το της Αμφίπολης» -Δεν υπήρχαν λεφτά για ανασκαφές

Το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ θα διατεθεί για να ξαναρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης στον λόφο Καστά, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατά την επίσκεψή της εκεί.

Ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη στο εσωτερικό του μνημείου και εν συνεχεία είπε

«Πρόκειται για σπουδαίο μνημείο, με μοναδικά στοιχεία. Πιστεύουμε θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και θα αναδείξει τον αρχαιολογικο της πλούτο. Αυτό το εύρημα είναι εκπληκτικό. Έγιναν εργασίες στο μεσοδιάστημα από την αποκάλυψη του μνημείου μέχρι τη δεύτερη φάση της ανασκαφής. Θα προχωρήσουμε σταδιακά στην σταδιακή στήριξη και περαιτέρω αποκάλυψη, ώστε σιγά-σιγά ο χώρος να γίνει επισκέψιμος».

Η κ. Κονιόρδου τόνισε ότι το μνημείο είναι μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό

«Χρειάζεται προσοχή και σεβασμό το μνημείο, καθώς πρόκειται για ταφικό χώρο, που αποπέμπει μυστήριο και ιερότητα κι αυτό θα πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες. Οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά, ώστε να μην κινδυνέψει αλλά και να παραδοθεί λαμπερό στους επισκέπτες».

Στο ερώτημα γιατί σταμάτησαν οι ανασκαφές είπε

«Εγιναν εργασίες, που δεν είναι ορατές με την έννοια της αποκάλυψης ενός σημαντικού ευρήματος, αλλά είναι ουσιαστικές. Έγιναν έργα για την προστασία από πλημμύρες, αλλά και για να διατηρηθεί ανέπαφο το μνημείο, ώστε να μπει στην επόμενη φάση. Αν προχωρούσαν οι ανασκαφές χωρίς αυτά τα έργα, ίσως να κινδύνευε το μνημείο. Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χρειάζονταν να γίνουν και πολύ σημαντικές μελέτες. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Το ότι δεν προχώρησαν οι εργασίες ανασκαφής ήταν και οικονομικό θέμα εξάλλου. Οι πόροι μας είναι περιορισμένοι»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here