Κονιόρδου: Ανακάλεσε απόφαση αναπομπής για διατηρητέα κτήρια στο Ελληνικό-Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία-Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση

Ανακάλεσε τελικά η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, προηγούμενη απόφασή της για αναπομπή του θέματος των διατηρητέων κτηρίων του αεροδρομίου του Ελληνικού στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση, «ύστερα από ενδελεχή έλεγχο» έγινε αντιληπτό ότι «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία» που να δικαιολογούν την αναπομπή του.

Με προηγούμενη επιστολή της στις 13 Απριλίου είχε αναπέμψει για νέα κρίση το ζήτημα, αποδεχόμενη εν μέρει τις ενστάσεις της «Επιτροπής Αγώνα» για το Ελληνικό ενώ στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου είχε κριθεί διατηρητέο μόνο ένα κτήριο.

Τώρα, συντάσσεται με την αρχική απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, διατηρητέο είναι μόνο το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού και όχι ο παλαιός Πύργου Ελέγχου και ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή , φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση των 8 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 90.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ έχει ως εξής:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.

Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here