Κομμένο το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο της εστίασης, καθώς, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για νέα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα,  ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτόξευσε σήμερα νέα «βόμβα» κατά της εστίασης, δηλώνοντας ότι το take away καταργείται τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Μέχρι σήμερα, η εν λόγω μέθοδος προμήθειας ειδών διατροφής, αφεψημάτων κλπ. επιτρεπόταν, χωρίς να αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά ως συμπληρωματική διαδικασία στο πλαίσιο των έξι επιτρεπόμενων λόγων.

Ωστόσο σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του φίλα προσκείμενου Σκάι,  ότι «το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η  διανομή φαγητού στα σπίτια συνεχίζεται κανονικά». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα delivery λειτουργούν κανονικά, ωστόσο έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του».

Για την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός δήλωσε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως σημείωσε, η μη λειτουργία τους «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».

Για την επιδότηση των παγίων δαπανών, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. «Σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ανέβηκε το όριο του de minimis, δηλαδή της δυνατότητας απευθείας κρατικής ενισχύσεως σε επιχειρήσεις».

Επιβεβαίωσε την «ταφόπλακα» στο take away και ο Ν. Παπαθανάσης

Παρά τις περί του αντιθέτου διευκρινίσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, χθες βράδυ (Παρασκευή), ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν στάση σε καταστήματα καφεστίασης και να ψωνίσουν, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι το τρέχον αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα δε θα λειτουργήσει η παραλαβή από τα καταστήματα εστίασης (take away), αλλά μόνο η παράδοση κατ’ οίκον, το γνωστό delivery. Δευτέρα με Παρασκευή, θα επιτρέπεται κανονικά και η προμήθεια μέσω take away, πρόσθεσε ο Νίκος Παπαθανάσης.

«Σε αυτή την κρίση, η οποία είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός, προσαρμόζεις τη στρατηγική σου. Δεν ισχύει για πάντα μια απόφαση. Σωστά άνοιξαν τα σχολεία και το λιανεμπόριο και σωστά τώρα γίνεται αλλαγή της στρατηγικής για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα» τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Τα δύο σαββατοκύριακα στις περιοχές αυτές ανοιχτά θα είναι μέχρι τις 17:00, το απόγευμα τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα πρατήρια βενζίνης και αυτό το Σαββατοκύριακο θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, ενώ το επόμενο όχι, επανέλαβε ο κ. Παπαθανάσης και συμπλήρωσε ότι από Δεύτερα, το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με click away.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι επίκειται ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για πολύ μικρές επιχειρήσεις, έως 50.000 ευρώ.

Σημείωσε ότι η έκτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καταβληθεί τον Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψη τους τζίρους των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, σε σύγκριση με τους περσινούς τζίρους του ίδιου διαστήματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here