Κομισιόν: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic sentiment indicator, ESI) αυξήθηκε στις 101,9 μονάδες από 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., ο ESI υποχώρησε κατά 0,6 στις 114,7 μονάδες και κατά 0,4 στις 114,7 μονάδες, αντίστοιχα.

Η άνοδος του ESI στην Ελλάδα οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από 0,2 στις 1,2 μονάδες), στο λιανικό εμπόριο (στις 1,8 από -0,4 μονάδες) και στον κατασκευαστικό τομέα (στις -50,4 από -58,3 μονάδες). Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης μειώθηκε στις 8,9 από τις 13,4 μονάδες, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -51,0 από -50,3 μονάδες).

Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντική υποχώρηση της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία παρέμεινε σταθερή. Αύξηση σημείωσαν, αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here