Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» ελληνικό πρόγραμμα-προαπαιτούμενα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

 

Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και τις προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή των μέτρων του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου, θα εξετάσουν οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι έρχονται αύριο στην Αθήνα.

Οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αναμένεται να διαρκέσουν τρεις ημέρες, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή. Όπως διευκρίνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν, εκτός των άλλων, τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

 Η ίδια υπενθύμισε ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η επιτυχής υλοποίηση αυτής της δεύτερης δέσμης θα αποδεσμεύσει την επόμενη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ, επισήμανε η Μπράιτχαρτ.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των δανειστών – Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) – αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, κρίσιμης σημασίας για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρω θεωρείται η συνεδρίαση του Euro Working Group μεθαύριο, Τετάρτη, καθώς αφ’ ενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφ’ ετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) την αποδεύσμευση των 2 δισ. ως τις 27 Οκτωβρίου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here