Κομισιόν για Γεωργίου-δημοσιονομικό έλλειμμα: Η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί πλέον αποτελεσματικά-Δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία της

Εμμεση αλλά σαφή στήριξη στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου, που διώκεται για παραποίηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στα μνημόνια, έδωσε για άλλη μια φορά η Κομισιόν.

«Είναι ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες», απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ρωτήθηκε για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Ωστόσο παρέπεμψε στην επιστολή που έστειλε πέρσι η Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία καλούσε τη κυβέρνηση να επιβεβαιώσει δημόσια την ορθότητα και την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων την περίοδο 2010-2015 και να προστατέψει τα στελέχη της υπηρεσίας.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε την «πεποίθηση» της Επιτροπής ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία σε συνέχεια των «θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία» και των «απαραίτητων εγγυήσεων» που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, είναι «αποτελεσματικό».
Αποστάσεις από τη νέα αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον κ. γεωργίου πήρε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ, Μάρδας ο οποίος είπε στον Real, πως είτε 30 δις ήταν το έλλειμμα είτε 36 δις η χώρα δεν ήταν δυνατόν να γλιτώσει τα μνημόνια και ότι επακολούθησε.
Προβληματισμένος για τη νέα δικαστική εμπλοκή σχετικά με τον κ. γεωργίου εμφανίσθηκε και ο υπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης.
Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ευθύνες Καραμανλή
Είναι γεγονός ότι όσοι επιμένουν στις θεωρία συνωμοσίας δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο για  το τεράστιο έλλειμμα του 2009 και την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια τον κ. γεωργίου, μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνουν καλά.
Είτε προσπαθούν να αθωώσουν την διακυβέρνηση Καραμανλή από τις τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας, είτε αρνούνται να συμβιβασθούν με την πραγματικότητα…
Η περσινή επιστολή της Κομισιόν ανέφερε: 

«Τα ορθά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Πρόσφατες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

» Παρ’ όλο που η Κομισιόν από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει μια μεμονωμένη εθνική δικαστική υπόθεση, εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές αυτές, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων, στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

» Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε: ‘Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών της είναι θεμελιώδεις. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 – 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή’.

» Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως την ψευδή εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν στο διάστημα 2010-2015 και να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και τους εργαζομένους σε αυτήν, από τέτοιους ανυπόστατους ισχυρισμούς.

» Επίσης, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων, όπως και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

» Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here