Κομισιόν: Επαινοι προς Ελλάδα-Σημαντικές οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς-Κλειδί η ιδιοκτησία του προγράμματος

Κατά τα πρώτα δύο-τρίτα του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς, τονίζει η Κομισιόν σε απολογιστική έκθεση που εξέδωσε για την πορεία των δύο πρώτων αξιολογήσεων του τρίτου προγράμματος και ζητά να κλείσει γρήγορα η τρίτη, προκειμένου να τονωθεί το οικονομικό κλίμα.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία παραμένει πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, υπήρξε σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και εφαρμόστηκαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τα δεδομένα σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η δημόσια διοίκηση.

Οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και η εφαρμογή θα είναι ο θεμέλιος λίθος του επόμενου έτους υπό το πρόγραμμα του ESM. Αν και οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί (όπως το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το μοναδιαίο εργασιακό κόστος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υποκείμενων διαρθρωτικών αδυναμιών και των συσσωρευμένων προβλημάτων (όπως το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων) θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του. Από την άποψη αυτή, οι πολιτικές του προγράμματος πρέπει να ενταχθούν σε μια εύλογη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η συνεχής εφαρμογή των προβλεπόμενων του προγράμματος, με πλήρη δέσμευση και «ιδιοκτησία» του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, παραμένει «κλειδί» για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης εφαρμογής του. Η Ελλάδα χρειάζεται να αξιοποιήσει τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν ως τώρα για την εγκαθίδρυση απόλυτης αξιοπιστίας, τη στήριξη της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος για τη συνέχεια. Αυτό θα είναι κρίσιμο για να ορθοποδήσει και πάλι η οικονομία και να ξεπεράσει την ανάγκη για οικονομική βοήθεια μετά από οκτώ χρόνια, δημιουργώντας τη βάση για μια επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στηριγμένη από το πρόγραμμα του ESM, η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερες αντοχές από το αναμενόμενο και το ΑΕΠ άρχισε να ανακάμπτει σε τριμηνιαία βάση από τα μέσα του 2016. Αναμένεται δε επιτάχυνση, με οδηγούς τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, αφού επιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι θα πιαστεί ο στόχος για το 2018 (3,5% του ΑΕΠ), σημειώνεται ότι έχει βελτιωθεί η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Οσον δε αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των εσόδων, σημαντικό ρόλο παίζει η ανεξαρτητοποίηση της ΑΑΔΕ.

Μνεία γίνεται και για τις τράπεζες, όπου αναφέρεται ότι μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 είναι τώρα «καλά ανακεφαλαιοποιημένες», με μέσο δείκτη CET1 στο 17% (πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που είναι 14,5%). Τονίζεται ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια, για να πιαστεί ο στόχος που έχει τεθεί έως το 2019.

Από Euro2day

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here