Κομισιόν: Ένας χρόνο μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας δείχνουν απτά οφέλη-Μοσκοβισί: Μεγάλη πρόοδος

Απλά αφοπλιστική για τα επιχειρήματα της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα, με τα οποία άσκησε την αντιπολιτευτική της στρατηγική, είναι η Κομισιόν, η οποία στην έκθεση-απολογισμό της για τον ένα χρόνο από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, μιλά για οικονομικές επιτυχίες και οφέλη της χώρας. Ολα αυτά, τη στιγμή που καλά-καλά η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, ίσα που άρχισε να ψελίζει και να παραδέχεται ότι υπήρξε έξοδος από τα μνημόνια και ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο καλή, ώστε να της επιτρέπει να κινείται με σχετική άνεση. Αλλο που θέλει τώρα να επιστρέψει ως δωράκι στις τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος από το μαξιλαράκι ασφαλείας, των 37 δις που έχει κτίσει με κόπους και θυσίες ο ελληνικός λαός. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον επίσημο απολογισμό της για τον ένα χρόνο απο την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας για το 2019 επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται αποφέρουν απτά οφέλη.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το τριετές πρόγραμμα αποτέλεσε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την αδυναμία πρόσβασης της στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνολικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν δάνεια ύψους 61,9 δισ. ευρώ έναντι της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές.
Επίσης αναφέρεται στα στοιχεία για την ανεργία, την ανάπτυξη και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Παρόλο που αυτό εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό, είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός έπεσε κάτω από το 18% από τον Ιούλιο του 2011 έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9% που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013».

Επισημαίνει ότι «παραμένει επιτακτικής σημασίας να συνεχίσουν οι ελληνικές αρχές να εστιάζουν στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από τα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις προσπάθειες. Η χώρα έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν, παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας».

Οι πίνακες με τα στοιχεία της Κομισιόν:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ένας χρόνος από την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Στο σχόλιό του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το Ευρώ και τα Χρηματοοικονομικά, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα «έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο. Τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς για την ελληνική κοινωνία που βίωσε τόσες δυσκολίες» και κάλεσε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς «να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση και τη διατήρηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα στηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here