Κοινό μήνυμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε Ερντογάν για Λιβύη-Επικίνδυνη απειλή και παραβίαση ψηφισμάτων του ΟΗΕ η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

Κοινή προειδοποίηση απευθύνουν προς την Άγκυρα οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της υπογραφής από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ της συμφωνίας για τον EastMed.

Οι τρεις αρχηγοί κρατών χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατό στη Λιβύη και προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις μιας  «τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή».

Αναλυτική η δήλωση, όπως δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση.

Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης.

Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here