Kλειστή εδώ και 9 μήνες η μονάδα Λοιμώξεων στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Κλειστή παραμένει εδώ και εννιά μήνες η μονάδα λοιμώξεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (Μακκά) με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν νοσηλευτές και συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «νεογνά και παιδιά με λοιμώδη νοσήματα, όπως Aids, μηνιγγίτιδες, ελονοσία, ανεμοβλογιά, κοκκύτη κ.α. να νοσηλεύονται στις -υπόλοιπες παιδιατρικές- κλινικές με ό,τι κινδύνους περικλείει αυτό».  

Η συγκεκριμένη μονάδα που εξειδικεύεται στη φροντίδα, θεραπεία και απομόνωση των ασθενών έκλεισε το καλοκαίρι του 2014, προκειμένου να γίνουν οι ετήσιες εργασίες απολύμανσης και έκτοτε δεν άνοιξε ξανά.

Τον περασμένο Δεκέμβρη συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ υπέβαλαν υπόμνημα στη διοίκηση του νοσοκομείου, στο οποίο επισημαίνουν τους κινδύνους,  και ζητούν να ανοίξει η μονάδα.

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά, υπογραμμίζουν, και σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας του νοσοκομείου, τον αυξημένο κίνδυνο διασποράς στους μικρούς ασθενείς αλλά και το προσωπικό. Στις παιδιατρικές κλινικές νοσηλεύουμε νεογνά από 40 ημερών και ευάλωτες ομάδες παιδιών όπως με κυστική ίνωση και με άλλα χρόνια νοσήματα, ακόμα και παιδιά με πρωτοδιάγνωστο καρκίνο. Για πολλά δωμάτια ασθενών υπάρχουν κοινόχρηστες τουαλέτες και μπάνιο τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους. Συνεπώς, η νοσηλεία τους παύει να είναι ασφαλής».

Η Όλγα Σιάντου, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκλεγμένη με το ΠΑΜΕ και νοσηλεύτρια στο Παίδων «Αγία Σοφία» υπογραμμίζει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό διαχωρίζει τα παιδιά με λοιμώδη νοσήματα από τα υπόλοιπα στο μέτρο του εφικτού. «Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δυνατό, καθώς μιλάμε για νοσοκομείο με παλιές υποδομές. Το προσωπικό στα τμήματα προσπαθεί να βάζει τα παιδιά με Aids, ελονοσία, μηνιγγίτιδα, κοκκύτη σε μονόκλινα . Πόσα παιδιά, όμως, να βάλεις σε μονόκλινα; Δεν έχουμε το μηχανισμό να λύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν κλίνες που διαθέτουν κοινόχρηστη τουαλέτα. Είχαμε παιδί με Aids, τους γονείς με Aids και πήγαιναν σε κοινόχρηστες τουαλέτες. Ένα παιδί με Aids μπορεί να κολλήσει οτιδήποτε».

Κατ’επέκταση η ευθύνη που αναλαμβάνει η Διοίκηση του νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλη, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές. «Πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση υγειονομικών κανόνων, όπως η απομόνωση παιδιών με τους γονείς τους όσο η ασθένειά τους είναι μεταδοτική, η προστασία και προαγωγή της υγείας των παιδιών που νοσηλεύουμε, η προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, καθαρίστριες, εργαζόμενοι security, πρακτικάριοι κλπ)».

Το «Μακκά» λειτουργεί από το 1900, τότε ως περίπτερο λοιμωδών νόσων, σήμερα ως μονάδα. Στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο, διαθέτει δύναμη 21 κλινών και ξεχωριστούς θαλάμους, όπως θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η αιτία που δημιουργήθηκε δεν έπαψε να υπάρχει, άρα δε δικαιολογείται το κλείσιμό του, υποστηρίζουν. «Λοιμώδη νοσήματα έχουμε στη χώρα μας, νέα αναδυόμενα ή επανεμφανιζόμενα. Μάλιστα, το Μακκά είναι κέντρο αναφοράς και μονάδα για παιδιά με HIV. Από πού θα παρακολουθούνται τα νέα περιστατικά;» αναρωτιούνται.

ÁÈÇÍÁ- Ï ðñüåäñïò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ, ÁëÝîçò Ôóßðñáò åðéóêÝöèçêå óôï Íïóïêïìåßï Ðáßäùí «Áãßá Óïößá»./PHASMA/Ã.ÍÉÊÏËÁÉÄÇÓ

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή 

Το θέμα έφτασε στη Βουλή ύστερα από Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή ο οποίος κάνοντας ειδική αναφορά στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» είχε τονίσει ότι «κινδυνεύει και υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι οδηγείται σε «λουκέτο». Τα νεογνά και τα παιδιά με λοιμώδη νοσήματα νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές. Και αυτό ασφαλώς συνιστά μέγα κίνδυνο», επισήμανε ο κ. Χαλβατζής.

Απαντώντας ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, είχε αναφερθεί στην προσφορά της μονάδας σε παιδάκια με λοιμώξεις, και είχε  προανήγγειλε την πρόσληψη εργαζομένων προσωρινής διάρκειας, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ υπογραμμίζοντας ότι θα στελεχωθεί με προσωπικό και θα επαναλειτουργήσει. «Το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζει την επανέναρξη της λειτουργίας του» είχε τονίσει ο κ. Γρηγοράκος.

«Θα δώσουμε, λοιπόν, δύο γιατρούς, που ζήτησε η κυρία διευθύντρια, μέσα από το νοσοκομείο και τέσσερις νοσηλευτές, που μας ζήτησε η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία». Αυτό θα το κάνουμε, κύριε Χαλβατζή, και πιστεύω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να σας ενημερώσω και προσωπικά γι’ αυτό» είχε διαβεβαιώσει ο κ. Γρηγοράκος.

Το υπουργείο και η διοίκηση

Έκτοτε, παρά τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες, η μονάδα παραμένει κλειστή. Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί όχι μόνο η προηγούμενη αλλά και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει η Όλ. Σιάντου.

Κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού επιφυλάσσονται να διερευνήσουν περαιτέρω τα καταγγελλόμενα από τους νοσηλευτές. Εμφανίζονται ωστόσο καθησυχασμένοι από την ύπαρξη εγγράφου του καθηγητή κ. Χρούσου στο οποίο, τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαιώνεται η ικανότητα της μονάδας να νοσηλεύσει παιδιά που χρήζουν απομόνωσης, αν παραστεί ανάγκη. «Καλό θα ήταν να είναι ανοιχτή όμως κάποια μεμονωμένα περιστατικά μπορούν να νοσηλευτούν εκτός. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσήματος» επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του νοσοκομείου κατά την τελευταία πενταετία αρνείται ότι η μονάδα είναι κλειστή υπογραμμίζοντας  την ετοιμότητά της να νοσηλεύσει περιστατικό αν παραστεί ανάγκη.

«Η μονάδα δεν είναι κλειστή. Χρησιμοποιείται κατά περίπτωση», διαβεβαιώνει. «Αν υπάρχει λόγος ιατρικώς επιβεβαιωμένος μπορεί να δεχτεί ασθενή. Ο εξοπλισμός υπάρχει και συντηρείται κανονικά. Ποιος ο λόγος να παραμένει ανοιχτή όταν δεν υπάρχουν περιστατικά;» σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι έγγραφες διαβεβαιώσεις του καθηγητή Χρούσου για την ετοιμότητα της μονάδας αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση ότι παραμένει λειτουργική.

«Μέχρι τώρα, δεν έχει έρθει γραπτό αίτημα από διευθυντή τμήματος που να ζητάει νοσηλεία στο Μακκά ή έγγραφο που να λέει ότι κακώς νοσηλεύεται κάποιο περιστατικό στις άλλες κλινικές. Η ιατρική εξελίσσεται. Δεν χρειάζεται πάντα απομόνωση του ασθενούς, όπως στο παρελθόν» υποστηρίζει.

«Είναι αμιγώς ιατρικό το θέμα και όχι θέμα διοίκησης. Οι γιατροί μεριμνούν ώστε να διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας και φροντίζουν ώστε τα παιδιά με λοιμώδη να νοσηλεύονται σε μονόκλινα και πάντα με κατάλληλες συνθήκες». Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι από το Σεπτέμβριο και μετά δεν υπάρχει άλλο περιστατικό. «Δεν μπορώ να έχω μια μονάδα με νοσηλευτές που κάθονται», καταλήγει.

Ο αντίλογος 

Η πολύ πρόσφατη εμπειρία με τις επιδημίες Η1Ν1, αλλά και sars, όπου τα κρεβάτια ΜΕΘ και απομόνωσης είχαν κατακόρυφη ζήτηση, αναδεικνύει πως είναι προτιμότερο να έχει το νοσοκομείο και το κράτος κρεβάτια απομόνωσης και ΜΕΘ κι ας έχουν χαμηλή πληρότητα για κάποια χρονική περίοδο, από το να προσπαθείς να τα δημιουργήσεις την κρίσιμη στιγμή, λένε οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών.

Επιπλέον, η προσφορά του «Μακκά» όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί είναι πλούσια και στην εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών. «Η εκπαίδευση των ιατρών όσον αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σταματάει να γίνεται στο νοσοκομείο μας, που είναι και το μεγαλύτερο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο και μεταφέρεται σε νοσοκομεία ενηλίκων!» υποστηρίζουν.

Απαιτούν να ανοίξει άμεσα η μονάδα του «Μακκά». «Να στελεχωθεί από το έμπειρο και μάχιμο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και νέο που να μαθητεύσει δίπλα του, ώστε να μπορεί να λειτουργεί και μετά με τη συνταξιοδότηση των συναδέλφων. Να στελεχωθεί με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, να δοθεί συνέχεια στην εκπαίδευση ιατρών», καταλήγουν.

Η καρδιοχειρουργική κλινική και το «λουκέτο» 

Πριν το Μακκά, μια άλλη κλινική εξαιρετικής σημασίας, είχε βάλει λουκέτο. Η καρδιοχειρουργική οδηγήθηκε σε κλείσιμο παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη εξειδικευμένη μονάδα στα Βαλκάνια. Η Ολ. Σιάντη θυμάται ότι «κάναμε τεράστια προσπάθεια μαζί με τους γονείς προκειμένου να ανοίξει, τελικά, ύστερα από 1,5 χρόνο. Στο διάστημα αυτό πέθαναν παιδιά.  Στα νοσοκομεία υπάρχει πλέον business plan, μετρούν τα οικονομικά στοιχεία και το κέρδος από τις μονάδες που κλείνουν και όχι την υγεία των ανθρώπων «.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here