Η κλιματική αλλαγή στο Φεστιβάλ των Καννών

‘’Κάθε μέρα στην Αφρική, είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι οι άνθρωποι είναι απλώς ένα κομμάτι από τα στοιχεία της φύσης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να σκεφτούμε όχι μόνο για τώρα, αλλά για αύριο. Ποιες είναι οι ευθύνες μας σχετικά με τα παιδιά μας και τον κόσμο τους; Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι γι ‘αυτό.’’ Με αυτά τα λόγια η Αφρικανή Rokia Traoré,  τραγουδίστρια, μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών και παγκόσμια ηγέτιδα του Connect4Climate. άνοιξε την συζήτηση που διεξήχθηκε στις 19 Μαίου στα πλάισια της γιορτής του κινηματογράφου στις Κάννες.

Το Connect4Climate, η παγκόσμια κοινότητα που δραστηριοποιείται στην κλιματική αλλαγή συνδέοντας περισσότερους από 200 φορείς σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, δικτύων μέσων ενημέρωσης, διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ομάδων νέων- άφησε έντονες εντυπώσεις στις Κάννες, με την πρωτοβουλία Film4Climate. To ζητούμενό της πρωτοβουλίας ήταν τί θα μπορούσε να κάνει η κινηματογραφική βιομηχανία, ώστε να επηρεάσει και να συνεισφέρει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει των σχετικών διαπραγματεύσεων (COP21) που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015. Ο στόχος της ήταν να αποσπάσει την συναίνεση όλης της κινηματογραφικής κοινότητας – επαγγελματίες και ενώσεις του κλάδου, δίκτυα παραγωγών, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κινηματογραφικές εταιρείες – σε ένα κοινό σύνολο παγκόσμιων προτύπων για την βιώσιμη παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, με βάση τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε αρκετές χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στους συνεργάτες της ανήκει η Ecoprod, η οποία δημιούργησε το πρώτο λογισμικό για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα των κινηματογραφικών παραγωγών που χρησιμοποιείται από πολλούς Γάλλους παραγωγούς, μειώνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Film4Climate Panel Discussion – Festival de Cannes from Connect4Climate on Vimeo.

Και το πέτυχε: κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ σκηνοθέτες, όπως ο Bernardo Bertolucci, Wim Wenders, Fernando Meirelles και Pablo Trapero πρόσφεραν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία, ενώ περισσότερα από 100 στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας έγιναν συμμέτοχοι του Film4Climate, μετά από την ευαισθητοποίησή τους από την ταινία του Richard Branson, ‘’Chloe & Theo’’.

H πρωταγωνίστρια του ‘’Chloe & Theo’’, Dakota Johnson, πρωταγωνίστρια επίσης στο ‘’Πενήντα αποχρώσεις του γκρι’,’ υποδύεται ένα άστεγο κορίτσι που συναντά έναν άνδρα που ταξιδεύει στην Νέα Υόρκη, αφού η γενέτειρά του στην Αρκτική βυθίζεται κάτω από την θάλασσα. Ο σκοπός του ταξιδιού του είναι να συναντηθεί με τους ηγέτες του κόσμου… Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία! Ο παραγωγός της ταινίας είναι το MTV και η διευθύντρια κοινωνικής ευθύνης δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι ήταν στην αρμοδιότητά της εταιρείας να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα που αφορούν τους νέους σε όλο τον κόσμο.

Έντονη αίσθηση επίσης άφησε το ντοκυμαντέρ του Γάλλου επιστήμονα που μελετά τους παγετώνες   Claude Lorius, ‘’Ice and the Sky’’, του οποίου η έρευνα στην Ανταρκτική προσδιορίζει τον ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, σκηνοθετημένο από τον Luc Jacquet.

Ολοι προσδοκούν ότι η ταινία και τα ντοκυμαντέρ που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών θα αγγίξουν περισσότερο τους ανθρώπους από ό,τι μπορούν οι επιστήμονες, καθώς η απάθεια σε αυτήν την παγκόσμια κρίση χαρακτηρίστηκε εγκληματική. Στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο ο πραγματικός κίνδυνος του αφανισμού από την υπερθέρμανση του πλανήτη έγινε έντονα αισθητός. Το Φεστιβάλ των Καννών έκλεισε με την ερώτηση του ‘’Ice and the Sky’’: ‘’Τώρα ξέρετε, τί πρόκειται να κάνετε γι’αυτό;’’

Κινηματογραφική βιομηχανία και κλιματική αλλαγή:

Film4Climate Trailer from Connect4Climate on Vimeo.

 

Ναταλία Ρεζή

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here