Κλιμάκωση της έντασης στα στενά του Ορμουζ-Η Βρετανία καταδικάζει την «απαράδεκτη σύλληψη δύο πλοίων» από το Ιράν-Τι απαντά η Τεχεράνη

Νέα κλιμάκωση στην κόντρα ΗΠΑ – Ιράν, με εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου, σηματοδοτεί η κατάληψη ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου στο Στενό του Ορμούζ καθώς και ενός άλλο με λιβεριανή σημαία, το απόγευμα της Παρασκευής από φρουρούς της Επανάστασης,

Πλοία των Φρουρών της Επανάστασης ακινητοποίησαν το «Stena Bulk», το οποίο βρισκόταν εν πλω προς τη Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το βρετανικό τάνκερ εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Το Λονδίνο καταδίκασε την απαράδεκτη σύλληψη του βρετανικού πλοίου καθώς κει ενός άλλου υπό λιβεριανή σημαία, από τις ιρανικές δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ, καλώντας για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από τη σύλληψη δύο πλοίων από τις ιρανικές αρχές στο Στενό του Χορμούζ», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα συμμετάσχω σε λίγο σε μια σύσκεψη εθνικής ασφάλειας (COBR) για την επανεξέταση όσων γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ταχέως την απελευθέρωση των δύο πλοίων – ενός υπό βρετανική σημαία και ενός υπό λιβεριανή σημαία», τόνισε ο Χαντ.

«Αυτές οι συλλήψεις είναι απαράδεκτες. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και πως όλα τα πλοία μπορούν να πλέουν με ασφάλεια και ελεύθερα στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Τι ισχυρίζεται το Ιράν

Την ίδια ώρα το Ιράν καταγγέλλει πολλαπλές παραβιάσεις από το βρετανικό δεξαμενόπλοιο.  Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το βρετανικό τάνκερ εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

«Το δεξαμενόπλοιο είχε απενεργοποιήσει τον ανιχνευτή του και αγνόησε αρκετές προειδοποιήσεις των Φρουρών, πριν συλληφθεί», τόνισε στρατιωτική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για αντίδραση του θεοκρατικού καθεστώτος στη συνεχιζόμενη κράτηση στο Γιβραλτάρ του ιρανικού τάνκερ «Grace 1», το οποίο ακινητοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου από Βρετανούς πεζοναύτες, διότι υπάρχουν υποψίες ότι μετέφερε παράνομα πετρέλαιο στη Συρία.

Η νέα ιρανική κίνηση σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση δικαστηρίου του Γιβραλτάρ να παρατείνει έως τις 15 Αυγούστου την κράτηση του «Grace 1».

Πιθανολογείται ότι το Ιράν μπορεί να επιδιώξει μία συμφωνία για ταυτόχρονη απελευθέρωση των δύο τάνκερ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here