Κλιμακώνεται «στα καλά καθούμενα» η ένταση Ελλάδας-Ρωσίας με απελάσεις διπλωματών – «Θα απελάσουμε κι εμείς» λένε οι Ρώσοι

Ξαφνική ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας προκαλούν οι πληροφορίες για πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διεμήνυσε ότι «θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην τυχόν απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών», που σημαίνει ότι θα κινήσει κι εκείνο τη διαδικασία για απελάσεις.

Το θέμα πρωτοδημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» που ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να απελάσει 4 Ρώσους ή πάντως δύο (ίσως οι άλλοι δύο δεν βρίσκονται εδώ για να απελαθούν, όμως θα μπουν στην λίστα των persona non grata (ανεπιθύμητα προσωπα), και θα τους απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα). Οι δύο είναι βέβαιο ότι είναι διπλωμάτες (πάντα σύμφωνα με την Καθημερινή)

Ο λόγος που επικαλείται το υπουργείο Εξωτερικών για την αιφνιδιαστική αυτή κίνησή του είναι ότι οι Ρώσοι ουσιαστικά το παράκαναν στην κατασκοπεία, στη συλλογή πληροφοριών αλλά βασικά στις έμμεσες ενεργές κινήσεις τους σε θεματα της χώρας για επηρεασμό σε ζωτικά για την Ελλάδα ζητήματα. Παρότι η Ελλάδα έδειξε καλή πρόθεση (π.χ. κράτησε αποστάσεις από το θεμα Σκριπάλ) οι Ρώσοι απεναντίας φέρονται να αλωνίζουν είτε με οργανώσεις πυ χρησιμοποιούν είτε με άτομα που επηρεάζουν προκειμένου α) να δημιουργήσουν θέμα με το Άγιο Όρος β)να παρέμβουν στην αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία και ουσιαστικά να μπλοκάρουν την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής Ρώσοι υπήκοοι προέβησαν και σε απόπειρα δωροδοκίας ή υποσχέθηκαν άλλα οφέλη σε διάφορους παράγοντες (σε δήμους και στην Εκκλησία, μητροπολίτες συγκεκριμένα)

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικόν είχαν προβλέψει την πιθανή κλιμάκωση και είχαν αναφέρει (στην Καθημερινή):

«Η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.»

Το πρώτο ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here