Ρολά σήμερα στα φαρμακεία για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Κλειστά είναι σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας. Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να απελευθερώσει το δίκτυο διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια» και τονίζουν ότι η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν, θα «αποβεί εις βάρος τους», καθώς «αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), τα 9.800 φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση το Σάββατο, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής απέδωσε το πρόβλημα στην εμμονή των θεσμών, οι οποίες δεν εξηγούνται, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ανταγωνισμού».

Ανέφερε ακόμη πως μπορούν να μπουν «δικλείδες» για το κόστος των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, ώστε στην πράξη «αυτή η εμμονή των θεσμών να μην υλοποιηθεί».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here