Κλείνει σήμερα η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Αργά σήμερα το βράδυ, ή αύριο το αργότερο, κλείνει η τεχνική συμφωνία των θεσμών για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, είναι πιθανό να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του  Euro Working Group προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών για την επίτευξη της συμφωνίας πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Μετά το Eurogroup, η σκυτάλη θα περάσει και πάλι στην ελληνική πλευρά, ώστε να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες και στην ψήφιση των διατάξεων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για να υλοποιηθούν όσα προαπαιτούμενα χρειάζονται νόμο και στη δημοσίευση στο ΦΕΚ των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που απαιτούνται.

Ο χθεσινός γύρος διαβουλεύσεων ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τέθηκε η φορολογική πολιτική, τα εργασιακά, τα χρηματοοικονομικά (με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό), ενώ ως τελευταίο θέμα έμειναν οι λεπτομέρειες του δημοσιονομικού. Μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άνοιξε ο δρόμος για την τελική συμφωνία, ενώ στον χθεσινό γύρο επιχειρήθηκε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Μεταξύ αυτών, το ακριβές ποσοστό ανάπτυξης για το 2018, αλλά και για την τριετία 2019-2022, όπως και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2018. Το ακριβές ποσοστό της φετινής χρονιάς, που θα αποτυπωθεί μάλιστα και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, έχει ξεχωριστή σημασία για την ελληνική πλευρά, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό από το 3,5% τόσο μεγαλύτερο είναι το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά για να προχωρήσει στη διανομή έκτακτου μερίσματος και τη φετινή χρονιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here