Κλειδώνουν στο Eurogroup τα προαπαιτούμενα για δόσεις-αξιολόγηση

Την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup οριστικοποιούνται και συμφωνούνται τα προαπαιτούμενα με τις δράσεις που θα πρέπει αν υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταβληθούν τα 2 δις ευρώ (η υποδόση εκ των 3 δις συνολικά) που απομένουν από την πρώτη δόση της συμφωνίας του Αυγούστου.  

Η πρώτη αυτή λίστα προαπαιτούμενων στην οποία θα περιλαμβάνονται πιθανότατα και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, συζητείται σήμερα Παρασκευή στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων για το υπόλοιπο του 1 δις ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η καταβολή της πρώτης δόσης και να αρχίσει μέσα στον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αξιολόγηση, αφού με την πορεία και την ομαλή ολοκλήρωσή της συνδέονται τόσο η ευρύτερη συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους που θα αρχίσει αμέσως μετά όσο και η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θεωρείται κρίσιμη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον γίνει μέσα στο 2015, για να αποφευχθεί ένα επώδυνο «κούρεμα καταθέσεων».

Ως εκ τούτου, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στις δύο λίστες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η πρώτη θα είναι μία «αρκετά μακρά» λίστα μεταρρυθμίσεων που έχουν «ξεμείνει» από το καλοκαίρι.

Μεμονωμένα μέτρα για το ασφαλιστικό

Το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί τον Οκτώβρη, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, καθώς θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση.

Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, πιθανότατα θα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν μεμονωμένες δράσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στα δύο πρώτα πακέτα προαπαιτούμενων.

Τέλος, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στο οποίο θα είναι παρών, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα συζητηθεί η γενικότερη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, αλλά δεν θα τεθούν στο τραπέζι μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here