Συνάντηση Κατρούγκαλου-κοινωνικών εταίρων για ενιαίο μέτωπο στα εργασιακά

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Παρά τις διαψεύσεις και τις ανακοινώσεις, οι εκτεταμένες αλλαγές στα εργασιακά με επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του Φθινοπώρου. Η μάχη μεταξύ Ελληνικής πλευράς και θεσμών αναμένεται σκληρή, γι αυτό και ο υπουργός Εργασίας, κάλεσε για αύριο σε συνάντηση τους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενο συζήτησης τα εργασιακά. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αυριανός στόχος είναι «η διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά»

Οι δανειστές επιμένουν σε περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους θεωρώντας ότι οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα είναι οι υψηλότεροι σε χ’ώρες με ανάλογα προβλήματα ανταγωνιστικότητας(!),  αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται μέσω του 13ου και του 14ου μισθού (κατάργηση δώρων).

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο των θεσμών που δημοσιεύθιηκε, οι θεσμοί ζητούν: α) καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, β) κατάργηση της προϋπηρεσίας ή αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, γ) αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 6% που είναι σήμερα στο 10%, δ) από το 2017 αλλαγή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, με στόχο να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα (ισοδυναμεί με κατάργηση 13ου – 14ου μισθού), ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ε.Ε..

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο με τις θέσεις τους, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν απευθύνεται σε αυτήν αλλά είναι εσωτερική τους αλληλογραφία, στην οποία επιχειρεί να κυριαρχήσει το ΔΝΤ, κάτι που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποτρέψει, απομονώνοντας τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του Ταμείου. Ομως ακόμη κι έτσι αν είναι, το θέμα των εκτεταμένων αλλαγών στα εργασιακά, όπως τουλάχιστον τις θέτει το ΔΝΤ έχουν μπει στο τραπέζι. Και η μάχη είναι μπροστά μας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει δια του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, ότι έχει συσταθεί ειδική διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ασχολείται με τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάσει τα ισχύοντα και τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ,  και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για την κήρυξη απεργίας και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών.

«Τίποτα άλλο δεν θα δεχτούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχτούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here