Κοινωνικό μέρισμα: Εγκρίθηκε στις επιτροπές-Αναβλήθηκε για Δευτέρα η ψήφισή στην ολομέλεια, λόγω πένθους-Πυρά αντιπολίτευσης

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε στις αρμόδιες επιτροπές,το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής. Η ψήφισή του από την Ολομέλεια θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, μετά την αναβολή της αυριανής λόγω εθνικού πένθους για την τραγωδία στη Δυτική Αττική. Ωστόσο βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμύτατα πυρά κατά της κυβέρνησης, μιλώντας για αιματοβαμένα πλεονάσματα. 

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε από τους βουλευτές, μέλη των επιτροπών, να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξηγώντας ότι η διανομή πρέπει να γίνει μέσα στο 2017, για να μην χαθούν τα χρήματα της υπεραπόδοσης.

«Αφενός έπρεπε να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για τα στοιχεία. Αφετέρου δεν μπορούμε να ξοδέψουμε κάποια χρήματα από την υπεραπόδοση τώρα και κάποια άλλα μέσα στο 2018» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επισήμανε δε, ότι απαιτείται γραφειοκρατική και διοικητική διαδικασία και έκδοση ΚΥΑ, ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και γι΄ αυτό πρέπει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση θα πιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποφόρτιση της μεσαίας τάξης, στόχος που άλλωστε έχει αποτυπωθεί στο 5ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με δριμύτητα στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για «καταστροφή» της μεσαίας τάξης, καταγγέλλοντας ότι αυτό που έπνιξε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα χρήματα των Panama Papers.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπέλυσαν επίθεση στη κυβέρνηση για την προέλευση της «υπεραπόδοσης»,  για «σπουδή» να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, «με στόχο να αλλάξει την ατζέντα», ενώ της καταλογίζεται ότι το πλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης των πολιτών και εξόντωσης της μεσαίας τάξης.

Μίλησαν για «αιματοβαμμένα πλεονάσματα», «φιλοδωρήματα», «μπαχτσίσια».

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν καμία δικαιολογία για να προχωρήσει στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς αυτό προκύπτει από το πλεόνασμα που κατάφερε στο 3% του ΑΕΠ, από το 1,75 που είχε υποχρέωση. Ο κ. Μπαλαούρας εξήγησε, ότι λόγω αυτού δίνονται 720 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε 3.400.000 πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, μίλησε ο μεν ένας για ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και ο δε άλλος είπε, ότι δίνεται λόγω των εκλογών που έκανε η Κεντροαριστερά. Είναι για γέλια ότι μεταφέρουν τέτοια επιχειρήματα. Ξεχάσατε να πείτε στην ομιλία σας για τον Κουφοντίνα και για την καταστροφή στη Σύμη. Είναι λογικά πράγματα αυτά;» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να κάνουν μετά κριτική, όσο αυστηρή και σκληρή να είναι.

«Δυστυχώς στεναχωριέμαι, γιατί κόμματα ιστορικά, που έχουν ένα μεγάλο ή μικρότερο εύρος στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουν στρατηγική. Ζαλισμένοι, σε απόγνωση σε ένα τρύπιο κότερο, είχατε μάθει να κυβερνάτε εναλλασσόμενοι, χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων, λεηλατήσατε τη χώρα μαζί με τους φίλους σας και στο τέλος χρεοκοπήσατε τους ανθρώπους, όχι όμως όλους τους δικούς σας» συνέχισε, απευθυνόμενος προς την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο κ. Μπαλαούρας χαιρέτισε τη θετική στάση της ΝΔ να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο θύμισε, ότι πέρσι δεν είχε πράξει το ίδιο «πήγαν κόντρα στην κοινωνία όπως άλλα κόμματα» εισέπραξαν την αποδοκιμασία.

Τέλος, καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει στρατηγική, αρέσκεται στην παραπολιτική, την σκανδαλολογία και τα «ψεύτικα νέα» ενώ εκδηλώνει αμηχανία και λειτουργεί απροσδιόριστα και ασυνάρτητα.

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν και βεβιασμένη, αλλά είχε και μια σπουδή. Είχε σπουδή να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σοβαρή σκιά που βρίσκεται πάνω από την κυβέρνηση συνολικά, ανεξάρτητα ότι βαραίνει τον κ. Καμένο» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση «κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο», αφού εκείνοι που θα λάβουν το μέρισμα, την επόμενη ημέρα θα υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις, την υπερφορολόγηση και το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σεσημασμένο» και υποστήριξε ότι σε αυτό κρύβονται «όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής», ενώ σε μια αναδρομή στις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «αρλούμπες» που έλεγαν.

Απαντώντας σχετικώς με την στάση της ΝΔ κατά την περσινή ψηφοφορία για τη διανομή του μερίσματος, ο κ. Βρούτσης, αφού υπενθύμισε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» και δεν καταψήφισε, είπε ότι η ΝΔ δικαιώνεται σήμερα, γιατί δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δόθηκε με έναν τρόπο λανθασμένο.

Σχετικώς με το κοινωνικό μέρισμα, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε ότι δεν είναι υπεραποδοτικό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρά είναι «το προϊόν υπερεξόντωσης και υπερφορολόγησης του κόσμου και της κοινωνίας». Επιχειρώντας αντιπαραβολή της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, με εκείνη της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης είπε πως η ΝΔ μείωνε τους φόρους και τις εισφορές και έδινε μέρισμα. «Εσείς εξοντώνετε φορολογικά και ασφαλιστικά τον κόσμο και δίνετε μέρισμα», είπε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιμείνει με σοβαρότητα στις εναλλακτικές προτάσεις της για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος και θα αναδείξει με κάθε τρόπο από που προέρχεται αυτό το πλεόνασμα, ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε σοβαρά για το πώς θα γίνει αυτή η διανομή και τι αστοχίες έχει.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διάθεση να συζητήσει καν πως να πάνε όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και πως θα μειωθούν οι φόροι στην παραγωγή. Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ ρώτησε προς τον υπουργό Οικονομικών που βρίσκονται οι υποθέσεις φοροδιαφυγής «που θα αντιμετώπιζαν το χρέος και το έλλειμμα», πού είναι τα 2 δισ. του κ. Νικολούδη από το λαθρεμπόριο των καυσίμων και των τσιγάρων και συνήγαγε ότι πρόκειται για υπερφορολόγηση, αφού είχαμε ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνο οι μειώσεις στις συντάξεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πάνω από 16 δισ. ευρώ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και τόνισε ότι η βύθιση των μισθών, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδήγησε τους μισθούς σε μειώσεις άνω του 30% και σε πολλούς κλάδους πάνω από 40%.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση και εμφανίζει ως κοινωνικό μέρισμα ένα τμήμα του κυβερνητικού χρέους προς τους συνταξιούχους. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο και ότι τάχα η πολιτική της αποδίδει και μοιράζει ένα πλεόνασμα στους εργαζόμενους και στο λαό», είπε ο κ. Κατσώτης και κάλεσε το λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή αναφορά στα θύματα στη Δ. Αττική. «Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες είναι ένα χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος, ένα διαχρονικό έγκλημα από όλες τις κυβερνήσεις και ευθύνες έχει και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Κατσώτης.

«Πραγματικά, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν την απίστευτη ικανότητα να κακοποιούν και αριθμούς και μαθηματικές πράξεις και ακούγοντας όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κατέστρεψαν τη χώρα», ανέφερε ο Γιώργος Λαζαρίδης, εκ μέρους των ΑΝΕΛ και υπογράμμισε:

«Η αντιπολίτευση πράγματι δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία της, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ενώ πίεζε τον ελληνικό λαό, γιατί αυτοί ήταν που κατέστρεψαν τη χώρα, αυτά τα δυο κόμματα, δεν φρόντισαν να ανακουφίσουν λίγο την κοινωνία, σε αντίθεση με αυτήν την κυβέρνηση η οποία, για δεύτερη φορά, δυόμιση χρόνια κυβερνά τη χώρα, έρχεται και δίνει κοινωνικό μέρισμα το οποίο μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το ψήφισε πέρσι κι αφουγκραζόμενη την κοινωνία έρχεται να το ψηφίσει φέτος».

«Η κυβέρνηση αντί να δίνει ελπίδα, δίνει επιδόματα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠοταμιούΓιώργος Μαυρωτάς, που αναρωτήθηκε πώς θα αισθάνεται σήμερα ένας συνεπής φορολογούμενος, προς τον οποίο υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του κράτους και δεν προχωράει η εξόφλησή τους.

«Κανείς δεν νομίζω να διαφωνεί με τη βοήθεια στους πιο κοινωνικά αδύναμους. Αυτή όμως είναι η μισή ιστορία. Η άλλη μισή είναι ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από το κοινωνικό γκρέμισμα της μεσαίας τάξης. Ούτε από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου, αλλά από την υπερφορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, των φορολογουμένων της μεσαίας τάξης που είναι συνεπείς και αποτελούν τα κορόϊδα της υπόθεσης» είπε ο κ. Μαυρωτάς και τόνισε πως όσο η μεσαία τάξη, το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στραγγαλίζεται, τόσο ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη «βιβλική καταστροφή» στη Μάντρα Αττικής και κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί μήπως ένα μέρος του έκτακτου βοηθήματος πρέπει να πάει και εκεί.

«Θα ήθελα να μάθω πώς ακριβώς βγάλατε αυτό το υπερπλεόνασμα και βιάζεστε κιόλας να το διανείμετε» απευθύνθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Μάριος Γεωργιάδης, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώωνκαι παρατήρησε, πως «δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό που κάνετε είναι να έχετε ρουφήξει το αίμα μέσω αύξησης των εισφορών και των φόρων στις πιο παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας μας». Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε, ότι «το κόμμα του ψηφίζει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή 720 εκατομμυρίων ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών, την επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης στις συντάξεις για το διάστημα 1.1.2012 ως 30.6.2016 που εκτιμάται σε 315 εκατ ευρώ καθώς και την καταβολή ποσού 360 εκατ ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό για το κοινωνικό μέρισμα δύναται να αυξηθεί εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της.

Με τη ίδια απόφαση, όπως διευκρινίζεται, θα καθορίζονται «τα κριτήρια, εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα».

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι η επιστροφή των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων που είχαν υπολογισθεί επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις, θα είναι άτοκη. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου του 2017

Στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να καλύπτεται από κρατικό τον προϋπολογισμό πλήρως ή μερικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός του 2017 όπου η δαπάνη για την κάλυψη του κόστους αυτού εκτιμάται σε 360 εκατ ευρώ, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάρχει πρόβλεψη για τα έτη από το 2018 έως και το 2022 με καταβολή ποσού θα κυμαίνεται από 40 εκατ έως 85 εκατ ευρώ περίπου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here