Κινητό σχολείο-Ενα μαγικό κουτί γνώσης στο δρόμο

Ως ένα «μαγικό κουτί» που ανοίγει τον κόσμο της γνώσης στα παιδιά, παρομοίασαν το «Κινητό Σχολείο» (MobileSchool) μέλη της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ και της ΜΚΟ PRAKSIS, παρουσιάζοντας τις δράσεις αυτού του εργαλείου μη τυπικής μάθησης, το οποίο πραγματοποιεί παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 8 χρόνια, σε συνεργασία με τον βελγικό οργανισμό Mobile School.

«Προσεγγίσαμε παιδιά στον δρόμο, ρομά και πρόσφυγες με στόχο την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία» ανέφερε ο Νίκος Φτιάκας από την ΑΡΣΙΣ σε εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος. Ανακοίνωσε δε, ότι ένα νέο Κινητό Σχολείο έρχεται στην πόλη συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της δράσης και στο «άνοιγμα των οριζόντων» του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2009 με τη συνεργασία των ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Δραστηριοποιείται στις περιοχές του Δενδροποτάμου και του οικισμού ρομά στην περιοχή της Περαίας. Βασικός στόχος των δύο οργανώσεων είναι μέσα από μεθοδευμένες παρεμβάσεις στις κοινότητες των Ρομά να βρεθούν κοντά στα παιδιά, που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη μέσα από μια δράση καθολικής αποδοχής και υποστήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στους οικισμούς, το Κινητό Σχολείο μέσω της ΑΡΣΙΣ, επισκέπτεται σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας εργαστήρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές με θεματικές όπως τα δικαιώματα των παιδιών, ο ρατσισμός, η παιδική εργασία, η βία.

Τέλος, το Κινητό Σχολείο συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη και οργανώνει εργαστήρια ενημέρωσης σε δημόσιους χώρους, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here