Κίνημα 900 διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά του διατάγματος Τραμπ

Περίπου 900 αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν εσωτερικό σημείωμα διαφωνίας με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες επτά χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε στους διπλωμάτες  είτε να δεχθούν το πρόγραμμα, είτε να φύγουν, ενέργεια που ένας διπλωμάτης, μιλώντας στους New York Times, τη χαρακτήρισε ως «bullying στο υψηλότερο επίπεδο».

Σύμφωνα με τους New York Times, το εσωτερικό σημείωμα διαφωνίας ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον, πήγε στη Τζακάρτα,συνέχισε στην Αφρική, ενώ μία εκδοχή του εμφανίστηκε ακόμη και στο Facebook!

Το σημείωμα διαφωνίας «πέρασε» από δεκάδες αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο και γρήγορα έγινε μία από τις ευρύτερες διαμαρτυρίες Αμερικανών αξιωματούχων ενάντια σε πολιτική του προέδρου που έχει γίνει ποτέ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αρχική εκδοχή του εσωτερικού σημειώματος συντάχθηκε το σαββατοκύριακο ενώ διαρκώς γίνονταν τροποποιήσεις όσο αυτό «ταξίδευε», με κάποιους διπλωμάτες να προσθέτουν λέξεις και άλλους να βγάζουν εκφράσεις. Το θέμα δεν έχει τελειώσει. Δεκάδες αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών στις ΗΠΑ αλλά και εκτός χώρας αναμενόταν να το υπογράψουν ακόμη και σήμερα, Τρίτη, ενώ άλλοι ανέφεραν στους New York Times ότι προσπαθούν να προσθέσουν και άλλα ονόματα διπλωματών, αν και κάποιοι δήλωναν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι επικεφαλής ή ποιος συγκεντρώνει υπογραφές.

«Θα βλάψει οικονομικά την Αμερική»

Το σημείωμα αναφέρει ότι η απαγόρευση θα αποξενώσει συμμάχους και θα βλάψει οικονομικά την Αμερική, σημειώνοντας ότι οι ξένοι ταξιδιώτες δίνουν τονωτική «ένεση» σχεδόν 250 δισ. δολαρίων στην οικονομία της χώρας κάθε χρόνο, ενώ υποστηρίζει πάνω από ένα εκατομμύριο δουλειές.

Ο «δίαυλος διαφωνίας» επιτρέπει στους αξιωματούχους να εκφράζουν εσωτερικά επικρίσεις και ανησυχίες και να προτείνουν λύσεις. Οι κανόνες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρητικά προστατεύουν τους διαφωνούντες από μέτρα εναντίον τους. Πέρυσι, δεκάδες είχαν υπογράψει ένα σημείωμα διαφωνίας που επέκρινε την αμερικανική πολιτική στη Συρία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here