Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι γίνονται «Ελληνες» και «Ευρωπαίοι» με 250.000 ευρώ

Δεκάδες αλλοδαποί με «κομπόδεμα»  που απέκτησαν με στερήσεις αλλά κυρίως  επιχειρηματίες  αγοράζουν στην Ελλάδα ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ προκειμένου να απολαμβάνουν μόνιμη άδεια διαμονής στη ζώνη Σένγκεν.

Το «κακό» άρχισε με την λεγόμενη «Golden Visa», δηλαδή τη βίζα που εκχωρείται με το νόμο 4146 του 2013 και ο οποίος παρέχει ισοβίως άδεια διαμονής σε πολίτες (και πρώτου βαθμού συγγενείς τους)  τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, αρκεί  η αξία του ακινήτου να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Οσοι παίρνουν αυτοί την βίζα πρέπει απλά να την ανανεώνουν κάθε πενταετία, δηλώνοντας ότι δεν έχουν μεταπωλήσει το ακίνητό τους.

Πολλές εθνότητες έδειξαν ενδιαφέρον για τον ακριβουτισκο «εξευρωπαϊσμό» τους, αλλά πρώτοι έρχονται οι Κινέζοι και δεύτεροι οι Ρώσοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Βήμα» κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το 2013 και μετά αποκτούν την «χρυσή» βίζα στην Σένγκεν περίπου 2.000 αλλοδαποί. Το 2017 από τους 2.305 που πήραν την βίζα, οι 1.011 ήταν Κινέζοι και οι 395 Ρώσοι -ακολουθούν Τούρκοι, Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι, Ιρανοί και άλλοι.

Χρυσή βιζα παρέχουν φυσικά και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά η Ελλάδα είναι μεταξύ των φθηνότερων και συνάμα ελκυστικότερων.

Στην Ισπανία η ίδια βίζα απαιτεί η κατοικία να εχει αξία άνω των 500.000 ευρω, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο άνω των 300.000 -η Κύπρος όμως δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν οπότε το ενδιαφέρον είναι μειωμένο.

Η βίζα ισχύει για τον αγοραστή, την/τον σύζυγο, τους γονείς και των δύο αλλά και για τα παιδιά τους, μέχρις ότου κλείσουν τα 21 χρόνια τους.

Πολλοί Κινέζοι έχουν βρει παράλληλα την φόρμουλα να νοικιάζουν τα σπίτια που αγοράζουν μέσω της πλατφόρμας Αirbnb

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here