Κίνδυνος απώλειας 100.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους

 

Toυ ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ.ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οιωνό κακών μαντάτων για την ελληνική αγορά εργασίας –και φυσικά τους πολίτες- αποτελούν τα τελευταία, επίσημα στοιχεία σε σχέση με την πορεία της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Αν και είναι καλοκαίρι, δηλαδή η περίοδος με τους πιο υψηλούς δείκτες εποχικής εργασίας, οι θέσεις μισθωτής απασχόλησης μειώθηκαν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων εξαιτίας των capital controls και τη συνεχιζόμενη, ελέω του 3ου μνημονίου, υπερφορολόγησης των εισοδημάτων, οδηγούν στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί κατά μια έως –τουλάχιστον- δύο ποσοστιαίες μονάδες και 100.000 επιπλέον θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν.

Όπως συμπεραίνεται από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, φέτος τον Ιούλιο αντί να παρουσιαστεί όπως αναμενόταν αύξηση της απασχόλησης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφηκε μείωση κατά 16.658 θέσεις μισθωτής εργασίας. Είναι η πρώτη φορά την τελευταία επταετία που το ισοζύγιο των ορών απασχόλησης (η διαφορά ανάμεσα στις προσλήψεις και τις απολύσεις) είναι αρνητικό. Τελευταία φορά που οι απολύσεις ήταν κατά 2.757 περισσότερες από τις προσλήψεις ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009, δηλαδή κατά την περίοδο που η κρίση στην Ελλάδα άρχιζε για τα καλά να γίνεται αισθητή.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την δραματική πτώση του τζίρου των μικρομεσαίων αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων στην χώρα εξαιτίας της επιβολής των capital controls ενισχύει τους φόβους για μια νέα «εκτόξευση» της ανεργίας από το Φθινόπωρο και μετά, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική περίοδος. Σύμφωνα, σημειωτέον, με έρευνες και στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, ο δείκτης του κύκλου εργασιών των ΜμΕ μετά τις εξελίξεις στις τράπεζες μειώθηκε από 50% έως και 70%.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι εκτιμήσεις για την επόμενη –της τουριστικής περιόδου- ημέρα στην αγορά εργασίας είναι «μελανές». Σε συνδυασμό με τη διαιώνιση της υπερφορολόγησης εξαιτίας της συνέχισης των υφεσιακών μέτρων και του 3ου μνημονίου, από τα υφιστάμενα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης της ανεργίας, μετά τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών, είναι ορατός. Εφόσον δεν υπάρξει μια ανατροπή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, τότε δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους η ανεργία να έχει «εκτοξευθεί» ξανά στο επίπεδο του 27% (από 25% που είναι σήμερα). Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει μια απώλεια τουλάχιστον 100.000 θέσεων μισθωτής απασχόλησης, επιπλέον, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από τα «λουκέτα» των μικρομεσαίων και τις επιπτώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here