Κινδυνεύει η σχολική εκπαίδευση 500.000 παιδιών από τη Παλαιστίνη

Στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή στο σχολείο όλων των παιδιών των Παλαιστινίων προσφύγων, τα οποία βοηθά ο ΟΗΕ στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία, προειδοποίησε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Σάντρα Μίτσελ.

Οπως είπε μπορεί να μην διασφαλισθεί η έναρξη του σχολικού έτους για μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης πόρων.

«Παραμένει ένα έλλειμμα 101 εκατομμυρίων δολαρίων (92 εκατομμυρίων ευρώ) για την UNRWA φέτος», δήλωσε η Σάντρα Μίτσελ, δεύτερη στην ιεραρχία της οργάνωσης στη Γάζα.

«Κρίση χωρίς προηγούμενο» διέρχεται η UNRWA, σύμφωνα με τον ειδικό συντονιστή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλάντενοφ γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο η επιστροφή στο σχολείο όλων των παιδιών των Παλαιστινίων προσφύγων όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα αλλά στη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Οι επικεφαλής σε συνέντευξη τύπου, τόνισαν ότι η εκπαίδευση 500.000 προσφυγόπουλων στην Παλαιστίνη είναι μία ευθύνη που πρέπει να αναληφθεί.

Στη Γάζα ο ΟΗΕ παρέχει εκπαίδευση σε 225.000 παιδιά σε περισσότερα από 200 σχολεία. Οι περισσότεροι μαθητές στη Γάζα αντιμετωπίζουν σχολικές δυσκολίες, εκτιμά το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), κυρίως εξαιτίας των τριών πολέμων που ρήμαξαν την περιοχή τα επτά τελευταία χρόνια.

Τον Ιανουάριο η UNRWA ανέστειλε την οικονομική βοήθεια που χορηγεί σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους για να επισκευάσουν τα σπίτια τους ή να πληρώσουν το ενοίκιό τους στη Γάζα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here