Κίνα: ΗΠΑ-Β. Κορέα να μην απειλούν-Αν ξεσπάσει πόλεμος, κανείς δεν θα είναι νικητής

Μια σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ζητώντας από ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα να μην απειλούν και να  μην προκαλούν η μία την άλλη.

Όπως ανέφερε, αν ξεσπάσει πόλεμος, κανένας δεν θα είναι νικητής.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προέβη στις δηλώσεις αυτές ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν εντεινόμενες ανησυχίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα και αρμάδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με επικεφαλής αεροπλανοφόρο, κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να μην προκαλούν ούτε να απειλούν η μία την άλλη είτε με λόγια είτε με έργα και να μην αφήσουν την κατάσταση να φτάσει σε ένα μη αναστρέψιμο και μη διαχειρίσιμο στάδιο» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Κίνας.

Απειλή της Β. Κορέας

Οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας KCNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αντιδιαστολή με το πολεμικό κλίμα, οι κάτοικοι της Πιονγιάνγκ σε κλίμα ηρεμίας αφήνουν την Παρασκευή λουλούδια μπροστά σε αγάλματα και πορτρέτα του θεμελιωτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ εν όψει της αυριανής 105ης επετείου από τη γέννησή του, την «Ημέρα του Ήλιου».

Πρόκειται για την πιο σημαντική επέτειο και το καθεστώς συχνά εκμεταλλεύεται πολιτικά τις επετείους, πραγματοποιώντας επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή εκφράζει ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρειο Κορέα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υποστηρίζει την εκτόνωση της έντασης, με την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αποφύγει να σχολιάσει πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News για προληπτική στρατιωτική δράση εναντίον της Βορείου Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Η ηγεσία πάντοτε μελετά συνολικά τις επιλογές για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης» ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η ίδια πρόσθεσε πάντως ότι παραμένει η δέσμευση των ΗΠΑ για προστασία των συμμάχων της στη Νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here