Επιτέλους υπέγραψαν και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, τη συμφωνία για το κλίμα

Μετά την Κίνα, υπέγραψαν και οι ΗΠΑ σήμερα την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που συνήφθη στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι στο τέλος της 21ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις επόμενες γενιές ως «η (τελευταία) στιγμή που αποφασίσαμε επιτέλους να σώσουμε τον πλανήτη μας», τόνισε ο Ομπάμα.

Πρώτη υπέγραψε η σθεναρά αντιστεκόμενη Κίνα, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλυτερος ρυπαντής του κόσμου μας, με τις ΗΠΑ να μην πηγαίνουν και πολύ πίσω, καθώς και αυτές αντιστέκονται απί δεκαετίες σε κάθε προσπάθεια λήψης ουσιαστικών μέτρων για την αποτροπή τραγικών κλιματικών αλλαγών

Η συμφωνία του Παρισιού, πριν από 10 μήνες,  υπογράφηκε επισήμως από 175 χώρες  όμως κάθε χώρα οφείλει στη συνέχεια να την επικυρώσει με τις δικές της διαδικασίες

Για να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020, θα πρέπει να επικυρωθεί τουλάχιστον από 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με την  Greepeace Κίνα και ΗΠΑ μαζί αντιπροσωπεύουν το 38% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων..

Μέχρι τώρα, μόνο 23 χώρες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, και είναι κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία και κινδυνευουν άμεσα από τις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας

Η ΚΙΝΑ

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Κινέζος πρόεδρος δεν έκανε απευθείας αναφορά στο θέμα, αλλά υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, υποσχόμενος να κλείσει τα ανθρακορυχεία και τα χαλυβουργεία στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Η Κινα  θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των ρύπων κατά 60-65% για κάθε μονάδα του ΑΕΠ της μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και να ενισχύσει τα εναλλακτικά (μη ορυκτά) καύσιμα έτσι ώστε να αντιστοιχούν στο 20% της ενεργειακής κατανάλωσης. 

ΟΙ  ΗΠΑ

Μιλώντας στο Hangzhou της Κίνας (όπου γίνεται η σύνοδος των 620), ο Μπαράκ Ομπάμα  τόνισε ότι η συμφωνία για το κλίμα  είναι «η μοναδική καλή ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που μπορεί τελικώς να μεταμορφώσει τον πλανήτη μας».

Επαίνεσε και την Κινεζική ηγεσία και υπογράμμισε ότι «κινούμαστε σημαντικά πιο κοντά προς τον στόχο που έχει τεθεί».

Πολλές άλλες χώρες θα συνεχίσουν να καθυστερούν την επικύρωση, αλλά σίγουρα η συναίνεση ΗΠΑ- Κίνας θα ασκήσει πιέσεις στις χώρες των G20 να κινηθούν πιο γρήγορα, υλοποιώντας την υπόσχεση τους να καταργήσουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here