ΚΙΝ. ΑΛ: Μετά τις άμεσες εκλογές, τώρα ζητά να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος-Παρέμβαση Βενιζέλου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Κλασσικό παράδειγμα πολιτικής σύγχυσης και αδυναμίας πολιτικού προσανατολισμού, αποτελεί η αδυναμία του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά, να πάρει σαφή θέση για το πως βλέπει τις εξελίξεις και τι επιδιώκει σε σχέση με αυτές. 

Ετσι, ενώ είχε ζητήσει προ μηνών να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος από αυτή τη Βουλή, ήρθε η ρουκέτα για εκλογές εδώ και τώρα, η οποία μετά την παταγώδη αποτυχία της  να βρει στοιχειωδώς στόχο, έδωσε την θέση της και πάλι στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης!

«H Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί υπευθυνότητα και συναινέσεις», τονίζει με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του» και «εάν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί ειλικρινά μια συναινετική Αναθεώρηση του Συντάγματος προς όφελος των θεσμών και των πολιτών, δεν έχει παρά να εκκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην Βουλή».

«Το θέμα δεν προσφέρεται για διχασμούς και αντιδικίες για κομματικό όφελος και πολύ περισσότερο για δημαγωγίες και λαϊκισμούς», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Η παρέμβαση Βενιζέλου

Με ανάρτησή του, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.αγ. Βενιζέλος, παρεμβαίνει στη συζήτηση που ξεκίνησε ήδη στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης,  σχετικά με τον διαχωρισμό σχέσεων μεταξύ Κράτους και εκκλησίας,

Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με την επικοινωνιακή και εργαλειακή χρήση του Συντάγματος και της κορυφαίας συντεταγμένης διαδικασίας της αναθεώρησης προκειμένου να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις και να συγκαλύψει το επίδικο αντικείμενο που είναι η βλάβη που έχει προκαλέσει και προκαλεί στη χώρα και η υπονόμευση του μέλλοντός της. Υπονόμευση δημοσιονομική, αναπτυξιακή, θεσμική.

Έχω κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εκβιασμού των θεσμών και υποβάθμισης της αυστηρότητας του Συντάγματος που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση καθοδόν προς τις εκλογές, καταστρατηγώντας την αναθεωρητική διαδικασία μέσω δημοψηφίσματος για «δημοφιλή» θέματα και καλλιεργώντας την εσχάτη μορφή λαϊκισμού που είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός.

Θεμελιώδες καθήκον κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη είναι η προστασία του νομικού κύρους του Συντάγματος και της αναθεωρητικής διαδικασίας που απαιτεί ουσιαστικές συναινέσεις και σοβαρές προσεγγίσεις. Όχι δημαγωγικά τεχνάσματα συγκυριακού χαρακτήρα. Σοβαρά θέματα όπως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας ή ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις.-

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here