Κιλιντσάρογλου: Το σχέδιο Ερντογάν οδηγεί σε «συνταγματική δικτατορία»-Να βρεθούν οι υποκινητές της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη

T

 

Το Λαικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας (CHP), δεν θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός εκτελεστικού προεδρικού συστήματος, όπως εισηγείται ο Ερντογάν, γιατί αυτό οδηγεί σε «συνταγματική δικτατορία», τόνισε ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί», πρόσθεσε μιλώντας στο κόμμα.

«Εάν το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης τεθεί σε εφαρμογή, θα δημιουργήσει μια δικτατορία εκ του Συντάγματαος», τόνισε ο ηγέτης των Κεμαλιστών στη Τουρκία.

Η χώρα θα αποκλίνει από το δημοκρατικό καθεστώς και θα κατευθυνθεί προς ένα αυταρχικό καθεστώς, συμπλήρωσε. «Κανείς πολίτης δεν έχει ασφάλεια περιουσίας, ζωής και νόμου. Ολα θα παραδοθούν στα χέρια ενός δικτάτορα. Δεν θα υπάρχει δύναμη να εποπτεύει την διοίκηση. Θα επικρατήσει η τυραννία.  Ενα πρόσωπο θα είναι η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και η δικαιοσύνη. Το κοινοβούλιο, αδυναμο και συμβολικό πλέον, θα ταφεί στην ιστορία.

Μπορείτε απλά να είστε ένας δικτάτορας, τίποτα άλλο», είπε απευθυνόμενος στο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η δυνατότητα του προέδρου να διορίζει πέντε από τα 12 μέλη του Ανωτάτου συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, νοθεύει σοβαρά την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος», τόνισε.

Ακόμη καιο κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Τουρκίας, δεν διατήρησε την εξουσία να ακυρώνει την Μεγαλη Εθνοσυνέλευση, υπογράμμισε ο Κιλιντσάρογλου, κάνοντας αναφορά στη διάταξη που δίνει την εξουσία στον πρόεδρο να απολύει την κυβέρνηση.

Επίσης άσκησε κριτική στις διατάξεις που επιτρέπουν στον πρόεδρο να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα και να διορίζει υπουργούς και δημόσιους αξιωματούχους.

Θα εκδίδει διατάγματα, θα διορίζει υπουργούς, αξιμωτούχους του κράτους, πρεσβευτές και τοπικούς κυβερνήτες. Αυτά που σήμερα κάνει το Κοινοβούλιο, τώρα θα τα κάνει ένας δικτάτορας», ανέφερε.

Ακόμη κατηγόρησε τον Ερντογάν, ότι κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να σχηματίζει περιφερειακές κυβερνήσεις, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την μορφοποίηση ενός ομοσπονδιακού συστήματος.

Ο κ. Κιλιντσάρογλου, είχε ασκήσει νωρίτερα έντονη κριτική στην κυβέρνηση, για τι γεγονός ότι δεν συνέλαβε ζωντανό τον δράστη της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη, ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες για τους υποκινητές της δολοφονίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here