Κηλίδα στην ελληνική δημοσιογραφία χαρακτηρίζει η Μόσχα το δημοσίευμα της Κόντρα News

Οργίλη ήταν η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε ένα παραληρηματικά (αλλά σχετικά μπαγιατικο) αντιρωσικό δημοσίευμα της εφημερίδας Κόντρα που αναφέρει ότι η Μόσχα σχεδίαζε επεισόδια στη διάρκεια της ΔΕΘ με <<παρακρατικούς που χρηματοδοτούνται απο το μαύρο ταμείο του Πούτιν>>….. Οσο ακραίο και αν ηταν το δημοσίευμα όμως (που μπορεί και να μην ήταν), είναι αποριας άξιο, για ποιο λόγο σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση η Μόσχα επιλέγει να δώσει σημασία στα γραφόμενα μιας μικρής ελληνικής εφημερίδας.

 

Το δημοσίευμα (απο τις 23 Ιουλιου)  ανέφερε ότι η Μόσχα ετοιμάζει ταραχές στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και είναι άγνωστο για ποιο λόγο ανασύρθηκε τώρα και όχι όταν δημοσιεύθηκε.  Μια εικασία είναι ότι οι Ρώσοι περίμεναν να περάσει ο κόλαφος με τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι.

 

Ο σχολιασμός του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στο Twitter αναφέρει:

«Τέτοιοι εχθρικοί και, ειλικρινά, ηλίθιοι υπαινιγμοί αποτελούν κηλίδα για την ελληνική δημοσιογραφία. Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται απο την Kontra News είναι ανυποστατες δεδομένων των θερμών αισθημάτων και του σεβασμου που τρέφουμε προς την Αθήνα ως ισότιμο εταίρο»

Στην αναλυτική ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο φέρνει ως παράδειγμα τη φετινή 25η επέτειο από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

«Αυτό είναι το κύριο έγγραφο που καθορίζει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Αντανακλώντας τους ξεκάθαρους στενούς φιλικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και των λαών μας, το Σύμφωνο διασφαλίζει τη συνέχισή τους και τη µη επικράτηση καιροσκοπικών διαφοροποιήσεων. Επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και φιλοδοξία των δύο κρατών να ενισχύσουν ενεργά και σταθερά τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς στη βάση των αρχών σεβασμού της πολιτικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχικής ισότητας, της εδαφικής ακεραιότητας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του αμοιβαίου οφέλους», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μας καθοδηγούν στην εργασία για την περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας. Επιπροσθέτως,  η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 190η επέτειο από την έναρξη των ρωσο-ελληνικών διπλωματικών σχέσεων. Οι χώρες μας συνδέονται από δεσμούς και κοινές αξίες αιώνων, θρησκευτική αλληλεπίδραση, κοινή ιστορία. Η Ρωσία ποτέ δεν παραβίασε την εθνική κυριαρχία, τη δημόσια τάξη ή την κρατική ασφάλεια της Ελλάδας, ποιο λόγο θα είχε εξάλλου;», καταλήγει σε ένα (κατά τη γνώμη της Ρωσίας) ρητορικό ερώτημα

Βέβαια τίθεται και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Γιατί τραβάνε οι Ρώσοι το σκοινί; Από πότε τα υπουργεία Εξωτερικών μιας χώρας ασχολούνται με δημοσιεύματα ή τηλεοπτικά ρεπορτάζ  ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης; Δηλαδή τι έπρεπε να λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όσα σέρνουμε στον Τραμπ προσωπικά  και στην CIA;  ΄Η ο Μακρόν για την «ιδιαίτερη σχέση του» με το σωματοφύλακά του και για την αποικιοκρατική πολιτική του στην Αφρική; Η για τη  γυμνή φωτογραφία της Μέρκελ ή όσα έχουμε σούρει στον Σόιμπλε; Αμ όσα γράφουμε για τη Βενεζουέλα; Τι έπρεπε να κανει ο Μαδουρο γιά όσα του γραφουν αποσιωπώντας ακόμα και την αποπειρα δολοφονίας του ή παρουσιάζοντάς την σαν μαϊμού-απόπειρα;

Ο τόσο επισημος σχολιασμός ενός δημοσιεύματος μιας εφημερίδας που έχει ασήμαντη απήχηση αντικειμενικά ως πωλήσεις, δείχνει

  • ή ότι οι Ρώσοι ξέρουν πως συγκεκριμένος πολιτικός «έδωσε» γραμμή στο ΚΟΝΤΡΑ NEWS
  • ή οτι απλά θέλουν να τραβήξουν κι άλλο το σκοινί (και αυτή η εκδοχή είναι η χειρότερη βέβαια)
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here