Κικίλιας: Στα 84 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα-Ασθενής και στη Λέσβο-Ευπαθείς ομάδες, μείνετε σπίτια σας

Έντεκα νέα κρούσματα ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κακίλιας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, πράγμα που ανεβάζουν τα κρούσματα σε 84.
Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.
Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.
Τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «η νόσος έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους με χρόνια νοσήματα», προσθέτοντας με έμφαση: «Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν: Οι ηλικιωμένοι, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας».

Υπογράμμισε, δε, ότι «είναι υποχρέωση είναι ευθύνη μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι».

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 27 νοσηλεύονται, ενώ στα μέτρα προστασίας προσέθεσε και την αναστολή εκδηλώσεων σε χώρους άνω των 1.000 ατόμων.

Και στη Λέσβο ασθενής-Είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους

Επιβεβαιωθηκε κρούσμα και στη Λέσβο. Η ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ είχε συστηθεί να μην πάνε τα παιδιά της σχολείο σήμερα.

Ωστόσο, ως εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στο Πλωμάρι  όπου και διαμένει, εκτιμάται ότι για πολλές ημέρες ήρθε σε επαφή με πολύ κόσμο.

Η γυναίκα αυτή με δυο παιδιά που πάνε σχολείο, επέστρεψε στα τέλη του περασμένου μήνα από το Ισραήλ το οποίο είχε επισκεφθεί για προσκύνημα στους Άγιους Τόπους. Τις τελευταίες μέρες παρουσίασε συμπτώματα γρίπης τα οποία σε συνδυασμό με ην πρόσφατη επίσκεψη της στο Ισραήλ την έκαναν να επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας υγείας (ΕΟΔΥ). Ειδικοί του οποίου την παρέπεμψαν στο Νοσοκομείο.

Χτες Κυριακή το πρωί η ασθενής μεταφέρθηκε με κάθε ενδεικνυόμενο τρόπο προστασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here