Κηδεύθηκε και ο πατέρας-θύμα ισραηλινών εξτρεμιστών-Υπο κράτηση 2 ύποπτοι

Στο παλαιστινιακό χωριό Ντούμα, που περιβάλλεται από εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, έγινε η κηδεία του  32χρονου Σάαντ Νταουάμπσεχ, που υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. Η σορός και το πρόσωπό του ήταν καλυμμένα για να κρυφτούν τα εγκαύματα που έφερε σχεδόν παντού.

Ο Σάαντ, πέθανε δέκα ημέρες μετά τον 18μηνο γιο του, που κάηκε ζωντανός στις 31 Ιουλίου, όταν μασκοφόροι πυρπόλησαν το μικρό σπίτι της οικογένειας Νταουάμπσεχ στο χωριό Ντούμα στην Δυτική Όχθη. που φέρει ακόμη τις εγγραφές «Εκδίκηση» και «Τίμημα»τις οποίες άφησαν πίσω τους οι εβραίοι εξτρεμιστές.

 

Η άγρια δολοφονία του νηπίου, πυροδότησε πολυήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους, ισραηλινούς στρατιώτες και εβραίους εποίκους, κατά τις οποίες άλλοι 3 ναεροί Παλαιστίνοι έχασαν την ζωή της από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών.

 

Σήμερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και επανέλαβε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να συλλάβει και να δικάσει τους δολοφόνους.

Οι Παλαιστίνιοι περιμένουν τώρα με αγωνία τα νέα για την κατάσταση της μητέρας της οικογένειας Νταουάμπσεχ, της 26χρονης Ριχάμ, που έχει υποστεί καθολικά εγκαύματα τρίτου βαθμού, καθώς και του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας, του 4χρονου Αχμεντ, που αρχίζει την ανάρρωσή του. «Εχει τις αισθήσεις του και επικοινωνεί με τους συγγενείς του, αλλά θα χρειασθούν ακόμη πολλές εγχειρήσεις και μακρά παραμονή του στο νοσοκομείο» δήλωσε η γιατρός Μαρίνα Ρουμπινστάιν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μετά τους νεκρούς αυτούς «η αντίσταση έχει γίνει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση» στη Δυτική Οχθη, όπου ο εποικισμός, το σημαντικότερο εμπόδιο για την ειρήνη, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ήδη αποφασίσει να προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη Χάγης..

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής κυβέρνησης, οι παλαιστινιακές αρχές πραγματοποίησαν αυτοψία στο σώμα του Σάαντ Νταουάμπσεχ, για την προσκόμιση στοιχείων ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου θα ζητηθεί η δίωξη της ισραηλινής ηγεσίας για «υποστήριξη των εγκλημάτων των εποίκων».

Η ισραηλινή ηγεσία καταδίκασε ομοφώνως ως «τρομοκρατική» ενέργεια το έγκλημα, γεγονός σπάνιο σε περιπτώσεις περιστατικών βίας κατά Παλαιστινίων.

Εβραίοι εξτρεμιστές επιτίθενται συστηματικά κατά Παλαιστινίων, Αράβων Ισραηλινών, αλλά και ισραηλινών στρατιωτών, «απαντώντας» με το τρόπο αυτό και χάρη στη μέχρι τώρα ανοχή θυλάκων του βαθέως ισραηλινού κράτους, στο αίτημα για διάλυση των παράνομων εβραϊκών οικισμών.

Υπό διοικητική κράτηση δυο Εβραίοι εξτρεμιστές

«Ο Μέιρ Έτινγκερ και ο Εβιάταρ Σλονίμ τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με αυτήν για την σύλληψη σήμερα πολλών υπόπτων σε επιδρομές που έγιναν από την ισραηλινή αστυνομία σε οικισμούς Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι ισραηλινές αρχές για τον εμπρησμό στις 31 Ιουλίου του σπιτιού μιας παλαιστινιακής οικογένειας στο χωριό Ντούμα, της Δυτικής Όχθης, κατά τον οποίο κάηκε ζωντανό το μωρό της οικογένειας, ενώ ο πατέρας του υπέκυψε μόλις χθες λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων που είχε υποστεί.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν σημειώνει ότι το μέτρο αυτό της διοικητικής κράτησης ελήφθη «για δύο εξτρεμιστές ακτιβιστές της δεξιάς στο πλαίσιο της ανάμειξής τους σε δραστηριότητες μιας εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης», αλλά δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Η ισχύς της προσωρινής κράτησης του Μέιρ Έτινγκερ και του Εβιάταρ Σλονίμ εξέπνεε σήμερα και αυτοί τέθηκαν αμέσως υπό διοικητική κράτηση.

Ένας άλλος εξτρεμιστής της δεξιάς, ο Μορντεχάι Μέγερ, είχε τεθεί την περασμένη Τρίτη υπό διοικητική κράτηση.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν εφαρμόσει το μέτρο της διοικητικής κράτησης σε εβραίους εξτρεμιστές παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ το χρησιμοποιούν συχνά κατά των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε σήμερα πολλούς υπόπτους σε επιδρομές που πραγματοποίησε σε οικισμούς εβραίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις πρώτες εφόδους που πραγματοποιεί μετά τον εμπρησμό της 31ης Ιουλίου. Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές συνέδεσαν άμεσα τις συλλήψεις αυτές με την επίθεση της 31ης Ιουλίου.

Ωστόσο στην περίπτωση των τριών νεαρών Εβραίων που τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν εμπλέκονται άμεσα στην αντιπαλαιστινιακή επίθεση της 31ης Ιουλίου, σημειώνοντας μόνον ότι συνδέονται με «βίαιες και τρομοκρατικές ενέργειες».

Στις 31 Ιουλίου, μασκοφόροι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τους Παλαιστίνιους ως Ισραηλινοί έποικοι, πυρπόλησαν το σπίτι της οικογένειας Νταουάμπσεχ στο χωριό Ντούμα στην Δυτική Όχθη. Εκτός από το 18μηνο μωρό της οικογένειας, τον Άλι, που κάηκε ζωντανός και τον πατέρα του που πέθανε χθες εξαιτίας των εγκαυμάτων που είχε υποστεί, η μητέρα της οικογένειας χαροπαλεύει σε ισραηλινό νοσοκομείο, ενώ ο αδελφός του μωρού, ο ηλικίας 4 ετών Άχμεντ, τώρα άρχισε να αναρρώνει αργά στο νοσοκομείο.

Μετά την επίθεση αυτή, που προκάλεσε πολύ έντονα συναισθήματα μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, αλλά και στο εξωτερικό, οι ισραηλινές αρχές δεσμεύτηκαν να δράσουν κατά του εβραϊκού εξτρεμισμού.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here