Κι άλλος δημοσιογράφος κατέρχεται σε απεργία πείνας για τη διάσωση του ασφαλιστικού φορέα του κλάδου

Και δεύτερος δημοσιογράφος, η συνάδελφος Αφροδίτη Υψηλάντη, κατέρχεται από σήμερα σε απεργία πεινας για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού και επικουρικού φορέα των δημοσιογράφων, ο οποίος έπαυσε να καταβάλει επικουρικη σύνταξη λόγω πτώχευσης. Ο πρώτος δημοσιογράφος που είχε κατέλθει σε απεργία πεινας, διέκοψε το μεσημέρι για λογους υγείας

Φωτογραφία της Ελένη Τράϊου.

Για το θέμα σωπαίνουν όλα τα τηλεοπτικα μέσα, αλλά και οι περισσότερες εφημερίδες, μια που το ένα από τα δύο κεντρικά ζητήματα για τη διάσωση του ταμείου είναι η καταβολή εργοδοτικών εισφορών -το άλλο είναι η ανεύρεση πόρου από το κράτος σε αντικατάσταση του αγγελιόσημου

Μπορεί οι περισσότεροι να βλεπουν στους δημοσιογράφους «την αντιπαθή τάξη των φίλων της εξουσίας», τους «ρουφιάνους» και τους «πληρωμένους κονδυλοφόρους», αλλά ΔΕΝ είμαστε όλοι τέτοιοι.

Όσοι δεν ανήκουν στο δημοσιογραφικό χώρο και που δικαίως ή αδίκως (συνηθως δικαιως πρέπει να πω) μέμφονται το συνάφι μας για πολλά και διάφορα, πρέπει να ξέρουν ότι αν βρισκονταν στη θέση μας, με μια δουλιτσα σε ΜΜΕ, θα έκαναν ό,τι ακιρβώς και οι «πληρωμένοι κονδυλοφόροι», δηλαδή τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει εν ολιγοις υπάλληλος που να μην κάνει αυτο που του ζητεί ο εργοδότης του. Η άλλη λυση για να ζεις από την ενημέρωση, είναι να γινεσαι εκδότης -και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι ασφαλώς και περιοριζονται στο ρόλο του υπαλλήλου, κάτι που ούτε αυτους χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ομως στον ΕΔΟΕΑΠ που κατεβάζει ρολά, ανήκουν και 18.000 άτομα,  μεταξύ των οποίων λογιστές, καθαρίστριες, τηλεφωνητές και άλλοι που εργάζονται γενικά στον Τύπο μαζι με τα προστατευόμενα μέλη (τις οικογένειές τους). Άρα η μάχη δεν ειναι μόνον για τους δημοσιογράφους.

Και δεν είναι μάχη για «ελιτίστιο ταμείο» καθότι ποτέ δεν ζήτησε λεφτά από το κράτος ούτε λειτουργησε εις βάρος της κοινωνίας, ειναι δε το μόνο ταμείο που συστάθηκε από τα λεφτά των εργαζομένων χωρίς πεντάρα από τους εργοδότες.

Και επι της ουσίας έχει γίνει το εξής άδικο: το κράτος,  για να εξυπηρετήσει τους εκδότες-εργοδότες τους απάλλαξε από την καταβολή εργοδοτικών εισφορών  και για να μην τους φέρνει σε… δύσκολη θέση, θέσπισε το αγγελιόσημο, που επιβάρυνε τη διαφήμιση. Ενα ποσοστό δηλαδή από το κόστος της διαφημισης, πήγαινε στον ΕΔΟΕΑΠ. Ο άλλος πόρος του ταμείου ήταν οι εισφορές των ιδιων των δημοσιογράφων -οι εργοδότες ούτε ένα ευρώ!

Μετά το υποχρεωτικό «κουρεμα» (τη ληστεία που υπέστησαν όλα τα ταμεία με τη χρεοκοπία της πατρίδας μας) ο ΕΔΟΕΑΠ έχασε τεράστρια περιουσία.

Η χαριστικη βολη ήταν η κατάργηση του αγγελιόσημου, που αποφασίστηκε πέρσι  ως «φόρος» υπέρ τρίτων (αν και υπάρχουν άλλοι 15 τέτοιοι φόροι που ΔΕΝ καταργήθηκαν) και που (το κυριώτερο) δεν ήταν φόρος αφού δεν επιβάρυνε τον καταναλωτή ή τον πολίτη και το κράτος παρά  μόνον το χώρο της διαφήμισης. Κάτι πολύ δίκαιο επί της ουσίας, γιατί διαφημιστές και διαφημιζόμενοι που ακριβώς θα προέβαλαν τα προϊόντα τους αν δεν υπήρχαν γραφιάδες ή ταλαιπωροι με ένα μικρόφωνο στο χέρι να δουλεύουν χωρις ωράριο και αργίες μέρα νυχτα; Οι εφημερίδες τοίχου και τα κανάλια της συμφοράς δεν προσφερονταν για διαφημιστικό χώρος. Κατά συνέπεια το αγγελιοσημο ήταν ένα πολύ δίκαιο έξοδο για τους διαφημιζόμενους και ένα έντιμο έσοδο για το ταμείο των δημοσιογράφων

Οι περισσότεροι πάντως δεν κατέβαλλαν ούτε καν αυτό το αγγελιόσημο  επί χρόνια και ακόμα και σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές ανείσπρακτες οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ, στον οποιο εργάζονται διοικητικοί, γιατροι και νοσηλευτές που δεν ξερουν τι τους ξημερώνει (οικονομικά και ως προοπτική εργασίας)

Ο  ΕΔΟΕΑΠ απέμεινε με ελάχιστα έσοδα. Οι συμμετοχες των δημοσιογράφων εξακολουθουσαν να καταβάλλονται μεν, αλλά δεν αρκουσαν, γιατί εξαρχής δεν αρκούσαν, όμως πλέον ήταν και ελάχιστες. Μια βασική αιτία ήταν και η μεγάλη ανεργία στον κλάδο και η κυριαρχία των «συνεργασιών με μπλοκάκι» ή με «μαύρα» λεφτά -300 ή 500 ευρώ το μήνα για δουλειά 24ωρου….

Δόθηκε εν τω μεταξύ την άνοιξη ένα δάνειο 10 εκατ. ευρώ μέχρις ότου εξευρεθει λύση, αλλά αυτό αρκούσε για να μη μπει λουκέτο στο ταμείο απλώς για 2-3 μήνες. Αυτοί παρήλθαν χωρίς να βρεθεί λυση, με τους εργοδότες να κλαιγονται ή να επιμένουν σε γελοία συμμετοχή, απαιτώντας μάλιστα ότι αν ειναι να δώσουν αυτές τις πενταροδεκάρες που τους ζητάνε, θα πρέπει να μπουν στον ΕΔΟΕΑΠ άλλοι τόσοι εργαζόμενοί τους! Και βέβαια ένα ασφαλιστικό και επικουρικό ταμείο που δεν έχει έσοδα να συντηρήσει τους 18.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους του, πώς θα συντηρήσει 40.000 με τον «οβολό» που δέχονται να δώσουν οι εκδότες; Χώρια που για να τον δώσουν μάλιστα, ζητάνε και φοροαπαλλαγές.

Η μη καταβολή του επικουρικου στους συνταξιούχους, μια ευάλωτη ομάδα για όλους τους κλάδους ασφαλώς, αλλά και ο περιορισμός των ιατροφαρμακευτικών παροχών, προκαλεί οξύτατα ζητήματα ειδικά στους ασθενείς. Ακόμα δεν χειρότερα σε όσους είναι και ασθενείς και συνταξιούχοι.

Δεν περιμένει κανείς να γίνει συμπαθής η τάξη των δημοσιογράφων. Γράφω όσα γράφω, απλως για να ξέρουν οι εκτός επαγγέλματος τι περίπου ισχύει στα ασφαλιστικά μας. Μπορούν να συνεχίσουν να μας απαξιώνουν συλλήβδην, αλλά τουλάχιστον ας ξέρουν ότι αυτό το ταμείο δημιουργήθηκε με εισφορές υπαλλήλων και όχι αφεντικών και ότι όπως το μνημόνιο κατάκλεψε τους πάντες, κατάκλεψε και τους δημοσιογράφους, με ανθρώπους να βλέπουν να εξαφανίζεται η σύνταξή τους μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Τώρα τους κλέβουν και το επικουρικό που χρυσοπλήρωσαν οι ιδιοι αλλά και την ασφάλισή τους, που επίσης πλήρωναν κάθε μήνα με εισφορές όσο είχαν ακόμη δουλειά…

Η δε άλλη μάχη που δίνεται παράλληλα,  είναι να μη χάσουν την ασφάλισή τους οι άνεργοι συνάδελφοί μας, καθότι μια από τις προτάσεις που «έπεσαν» ήταν να μην καλύπτονται πλέον ασφαλιστικά -κάτι που μας βρισκει όλους αντίθετους. Δεν θα εγκαταλείψουμε στη μοίρα τους τους άνεργους και πλέον ευάλωτους συναδέλφους μας στην πιο δύσκολη φάση της ζωής της δικής  τους και της οικογένειάς τους! Δεν θα αφήσουμε να περάσει το να «ψοφήσει ο γάιδαρος του διπλανού» και να κυριαρχήσει το βάρβαρο  «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω»

Οι συνάδελφοι που κατήλθαν σε απεργία πείνας είναι ο Θοδωρής Βαρίκος (από την προηγούμενη εβδομάδα) και η Αφροδίτη Υψηλαντη (από σήμερα). Ο Θοδωρής που παρουσίασε υπέρταση, διέκοψε σήμερα το μεσημέρι για να φροντίσει και την υγεία του. Ειναι πάντως θλιβερό που σε αυτό τον μοναχικο του αγώνα δεν βρέθηκαν αλλοι συνάδελφοι εκτός της Υψηλάντη να σταθουν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν κι εκεινοι μια μάχη για τους ίδιους, τις οικογένειές τους  αλλά και για όλους μας.  Φαίνεται πως όπως έχασε το κουράγιο της να αγωνιστεί όλη η ελληνικη κοινωνια, το χάσαμε κι εμείς…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here