Κερέ: Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει, αλλά πώς να αναδιαρθρωθεί το χρέος

Tο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι πια αγκάθι. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει έτοιμοι να το συζητήσουν, δηλώνει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στην γαλλική εφημερίδα Monde.

Ενδεικτική είναι η επισήμανσή του που αποτυπώνει την μεταστροφή του κλίματος στην Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους: «Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος, αλλά με ποιον τρόπο θα το κάνουμε, ώστε να είναι χρήσιμος για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον  Κερέ  αυτά που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα δεν αποτελούν ούτε τιμωρία ούτε εφαρμογή ενός αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού.

«Ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία του επόμενου πακέτο βοήθειας βρίσκεται στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξηγήσει στους πολίτες ότι τα μέτρα που ζητήθηκαν δεν είναι τιμωρία» συνεχίζει ο Κερέ, διαβεβαιώνοντας επίσης τον κόσμο ότι «οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν έναν αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό στην Αθήνα».

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Κερέ πρέπει να είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας της.

«Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σύγχρονου φορολογικού, κοινωνικού και δικαστικού πλαισίου, καθώς και να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό κράτος, ικανό να παρεμβαίνει στην οικονομία για το κοινό καλό. Μια αποστολή, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συχνά αποτυγχάνει»αναφέρει.

Η γαλλική εφημερίδα ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) στην Αθήνα και της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα τονίζει ότι το διακύβευμα είναι υψηλό, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον «σάλο»που έχει ξεσηκώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας σε τμήμα του κυβερνώντος κόμματος.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here