Κερέ σε ΔΝΤ: Στην ώρα τους, το 2018, τα stress test των ελληνικών τραπεζών-Σημαντική βελτίωση της ρευστότητας τους

Την θέση ότι τα επόμενα stress test για τον έλεγχο της αντοχής και του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το 2018 και με τρόπο που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, εξέφρασε σήμερα στο Ταλίν της Εσθονία, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας με νόημα ότι ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας τραπεζών (SSM) είναι ο μόνος αρμόδιος.

Οπως τόνισε,  αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ανάγκη για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει στην ώρα του, δηλαδή το 2018, με τρόπο που θα καλύπτει και τις ανησυχίες του ΔΝΤ.

Ο κ. Κερέ πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνοντας έμφαση στη μείωση του ΕLA κατά 5 δισ. ευρώ. Για τις καταθέσεις είπε ότι αρχίζουν να ανακάμπτουν, ωστόσο διαπίστωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω προόδου, αφού σήμερα είναι 35 δισ. ευρώ λιγότερες από το 2015.

Το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ζητώντας να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να γίνει μεγαλύτερη χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Από την πλευρά τους τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα το 2018, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά το μνημόνιο. Επί της ουσίας παρέπεμψε στα μέσα του επόμενου μήνα και τη συζήτηση επί των στοιχείων του επόμενου προϋπολογισμού.

Πάντως και οι δύο παραπάνω αξιωματούχοι, αλλά και ο κ. Κερέ, επέστησαν την προσοχή των ελληνικών αρχών στην υπόθεση-Γεωργίου και στη δίωξη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  διευκρινίζοντας πως σέβονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά το θέμα αυτό θα μπορούσε, όπως είπαν, να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Κερέ πρόσθεσε ότι ΕΚΤ είναι βαθύτατα δυσαρεστημένη για το θέμα αυτό, εκφράζοντας τον προβληματισμό για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here