Κερδοσκοπικά funds προωθούν την άρση προστασίας πρώτης κατοικίας

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων και ξένα κερδοσκοπικά funds βρίσκονται πίσω από τις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, προσπαθώντας έτσι να εισβάλλουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μοχλός εισόδου των επιχειρηματικών σχημάτων αυτών θα αποτελέσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και οι πρώτοι μαζικοί πλειστηριασμοί που ενδεχομένως να ωθήσουν σε αυτά οι τράπεζες, καθώς δεν έχουν τέτοια εμπειρία.

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι οι τράπεζες θα πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε distress funds έναντι χαμηλής τιμής σε σχέση με την αξία των δανείων, προκειμένου να τα διαχειριστούν με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για αυτές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στην «νεκρή» αγορά ακινήτων. Κατά το σχεδιασμό, ο μεγάλος αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί θα ρίξει και άλλο τις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας ευκαιρίες για φθηνές αγορές ακινήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά το πρώτο αγοραστικό κύμα, οι αξίες των κατοικιών θα ανέβουν, κάτι που θα κάνει μεγαλύτερα τα κέρδη για τους ιδιοκτήτες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς είναι σκληρές.

Σύμφωνα με το Έθνος, ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση επισημαίνει πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο σοκ, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαντούν ότι χρειάζεται η απειλή της έξωσης για να πληρώνουν τα δάνειά τους οι πολίτες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here