Κεραμέως: Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις για Δημοτικά, Γυμνάσια-Στους… διευθυντές η ευθύνη για τα self test

Μετά το άρον άρον άνοιγμα των λυκείων εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού, που προκάλεσε ήδη πολλές αντιδράσεις,  η Νίκη Κεραμέως επισήμανε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες πριν το Πάσχα.

Χωρίς καμία αναφορά στο μπάχαλο που προκλήθηκε με τα self test, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως έγινε η αρχή με το άνοιγμα των λυκείων και βήμα-βήμα θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Ερωτηθείσα για το εάν θα απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο σε μαθητές που δεν έχουν κάνει το τεστ ή δεν έχουν την «κάρτα εισόδου» η υπουργός Παιδείας πέταξε ούτε λίγο ούτε πολύ το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς για το ποιους μαθητές θα επιτρέπουν να μπαίνουν στο σχολείο.

«Κοιτάξτε, είναι ένα μέτρο που προβλέπεται για όλους, για να προστατεύσει όλους ακόμη περισσότερο, είναι προαπαιτούμενο για να συμμετάσχεις στο σχολείο», είπε και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Όπως κάνανε και με τη μάσκα… Και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ … προφανώς ο διευθυντής του σχολείου έχει συνολικά ευθύνη» ανέφερε.

Ποια θα είναι η διαδικασία με τα τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα

1. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν από σήμερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και από αύριο στην υπόλοιπη χώρα, να παραλάβουν δωρεάν το πρώτο τεστ από τα φαρμακεία, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμα και τα δεύτερα τεστ.

2. Για τα Ειδικά Σχολεία η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

3. Η διαδικασία θα γίνεται στο σπίτι. Μάλιστα, συστήνεται να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ της μέρας που θα πρέπει να πάνε οι μαθητές σχολείο. Δηλαδή, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει είτε το βράδυ της Κυριακής είτε το πρωί της Δευτέρας και το δεύτερο είτε το βράδυ της Τετάρτης είτε το πρωί της Πέμπτης.

4. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η είσοδος στην οποία θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet.

● Στην περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται σχετική δήλωση για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές σχολική κάρτα, την οποία θα επιδεικνύουν την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Αν η πρόσβαση σε εκτυπωτή είναι αδύνατη, τότε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

● Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή υγείας. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, τότε οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Σε ερώτηση που απευθύναμε στο υπουργείο Παιδείας για περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την «τύχη» όσων έχουν θετικό τεστ, η απάντηση ήταν: «Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική».

Τα ερωτήματα παραμένουν. Με το «ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση» εννοείται απευθείας μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη με ηλεκτρονικά μέσα; Τηλεκπαίδευση; Ποιοι θα αναλάβουν τα μαθήματα αυτά από τη στιγμή που αποφασίστηκε το άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου και όχι μόνο της Γ’ Λυκείου, ακριβώς επειδή οι ίδιοι καθηγητές διδάσκουν και στις τρεις τάξεις και είναι αδύνατο να συνδυαστούν μάθημα διά ζώσης και τηλεδιδασκαλία; Οσο για το «χωρίς να είναι υποχρεωτικό», εννοείται ότι δεν θα προσμετρώνται απουσίες; Aυτά είναι μερικά μόνο ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα τρεις μέρες πριν από την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Καμία εγγύηση»

Νίκος Φίλης για άνοιγμα Λυκείων: «Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προετοιμάσει το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει υποβάλει τις προτάσεις του επισημαίνοντας πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με σοβαρό σχέδιο και με τη μέγιστη δυνατή υγειονομική ασφάλεια. Κάτι που η κυβέρνηση δεν εγγυάται. Αντίθετα, θυσιάζει για μια ακόμη φορά την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και προς καλλιέργεια εφήμερων εντυπώσεων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here