Κεραμέως: Με μάσκα μαθητές και εκπαιδευτικοί στα θρανία -Υπό συζήτηση η μάσκα στα Δημοτικά

«Ήταν ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία (με τη χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα κ.λπ).

Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα θα παρθούν για να είναι ασφαλείς όλοι. Διευκρίνισε ότι η ηλικία από την οποία θα φορούν μάσκα οι μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η  επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κυρία Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Πληροφορίες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου με όλους τους μαθητές στις τάξεις αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου η επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας είναι διαρκής, «με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Σύμφωνα, πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι αρμόδιοι εξέφρασαν σοβαρό προβληματισμό ειδικά για τους μαθητές του Δημοτικού και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Αν τελικά αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, το πιθανότερο θα αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή του Γυμνασίου και του Λυκείου και μόνο αν η κατάσταση με τη μετάδοση του ιού πάρει χειρότερες διαστάσεις. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Προβληματισμός και ανησυχία εκφράζεται και από πολλούς εκπαιδευτικούς για τον αριθμό των παιδιών στην τάξη. Όπως λένε ενδεικτικά και διερωτώνται ταυτόχρονα, με 27 παιδιά δεν κολλάει αλλά κολλάει στα διαλείμματα γιαυτό και τα παιδιά θα είναι ξεχωριστά(;).  Σωματεία τους προτείνουν άμεσα διορισμό εκπαιδευτικών για διπλάσια τμήματα μαθητών, τα σχολεία να λειτουργήσουν προσωρινά πρωί-  απόγευμα ώστε να εκπληρώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία εξολοκλήρου στις αιθουσες των σχολείων και όχι στις κάμερες και στην εξ αποστάσεως.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση πάντως διαβλέπει δύσκολες καταστάσεις στην εκπαίδευση και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την λειτουργία των σχολείων με 10 – 12 μαθητές ανά τάξη, ενώ ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φϊλης σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια, ασύγγνωστη επιπολαιότητα και έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης χαρακτηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί τα προβλήματα της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που δημιουργεί η ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας». Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση επισήμανε ότι πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα που ξεκινούν οι διαδικασίες του κοινοβουλίου να συγκληθεί κατά προτεραιότητα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά τάξη, αν και διεθνώς τα ολιγομελή τμήματα εμφανίζονται ως η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη διδακτική πρακτική στις συνθήκες της πανδημίας». Επίσης «δεν έχει προνοήσει για επιπλέον υγειονομικά μέτρα (τεστ, καθαρισμός σχολείων, δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς)». Παράλληλα «δεν έχει οργανώσει τα δημόσια δίκτυα ώστε να αναλάβουν αποκλειστικά και με με ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα το σύνολο της τηλεκπαίδευσης (ασύγχρονης και σύγχρονης)».

Ανακοίνωση σε έντονα επικριτικό ύφος εξέδωσε και το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση «ανάγει σε κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για την εξάπλωση του κορονοϊού το πώς θα συμπεριφερθούν παιδιά Δημοτικού!». Μάλιστα τονίζει πως «από τη μία επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη νεολαία για την έξαρση των κρουσμάτων και από την άλλη ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη χωρίς να ενημερώνει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με ποια προετοιμασία, μέσα και μέτρα προστασίας θα γίνει αυτό δυνατό». Παράλληλα το ΚΚΕ σημειώνει πως «η κυβέρνηση διέθετε το απαραίτητο χρονικό διάστημα, από τον Ιούνη, για να εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι αναγκαία να ξεκινήσει και για παιδαγωγικούς και για μορφωτικούς λόγους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here