Κεραμέως: Χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ανάλογα με την αξιολόγησή τους-Νέο πλήγμα στη δημόσια παιδεία

Το είπε και το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, κατά την ομιλία της το 13ο συνέδριο της ΝΔ, άμεσα κατατίθεται νομοσχέδιο που θα συνδέει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, καθώς μικρά ή λιγότερο αξιολογημένα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα εισπράττουν λιγότερους κρατικούς πόρους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ακαδημαϊκή τους επάρκεια και εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, είπε η κ. Κεραμέως:

«Μεθαύριο καταθέτουμε νομοσχέδιο που συνδέει την κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Όσο καλύτερο είναι ένα πανεπιστήμιο, τόσα περισσότερα χρήματα να εισπράττει από το κράτος!».

Μιλώντας στη σύνοδο των πρυτάνεων, είπε ακόμη ότι θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019 με δυνατότητα μεταφοράς στο επόμενο οικονομικό έτος.

Όπως γνωστοποίησε, στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας προβλέπεται η θεσμοθέτηση Ανεξάρτητης Αρχής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ειδικών λογαριασμών των κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ) ώστε να διευκολυνθεί το ερευνητικό έργο των ανώτατων ιδρυμάτων.

Στο συνέδριο της ΝΔ είπε ακόμη:

-Ενισχύσαμε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και ετοιμάζουμε νέα πρότυπα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας ξεκινώντας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

-Ετοιμάζουμε νέες θεματικές για το πρόγραμμα σπουδών, ενισχύουμε τις ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες των παιδιών μας. Επιλύσαμε χρόνια ζητήματα των Δημοσίων ΙΕΚ.

-Και στα πανεπιστήμια, το άσυλο της βίας και της ανομίας καταργήθηκε, αποκαταστήσαμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η εικόνα των πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει.

-Απελευθερώσαμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στο πανεπιστήμιο.

-Δρομολογούμε ήδη συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, για να κάνουμε τη χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο αντί να διώχνει τα δικά μας παιδιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here