Κένυα: Ενταση, διαδηλώσεις, νεκροί μετά τις εκλογές

Ενταση και αιματηρή βία επικρατεί στη Κένυα μετά τις προεδρικές εκλογές τις οποίες όπως ανακοινώθηκε, κέρδισε και επανεξελέγη ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Κένυας Ράιλα Οντίνγκα που αμφισβητεί το αποτέλεσμα, καταδίκασε τη Δευτέρα δολοφονίες διαδηλωτών από δυνάμεις της αστυνομίας, κατά την καταστολή των ταραχών οι οποίες ξέσπασαν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και παρότρυνε τους υποστηρικτές του να μην πάνε για δουλειά τη Δευτέρα.

Μιλώντας την Κυριακή ενώπιον υποστηρικτών του στην παραγκούπολη Κιμπερά, κοντά στην πρωτεύουσα Ναΐρόμπι -όπου εκδηλώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες- ο κ. Οντίγκα έκανε λόγο για επιχείρηση δολοφονίας των υποστηρικτών του, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις την Τρίτη.

«Επειδή το Jubilee (σ.σ. το κυβερνών κόμμα) έχει τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες του παντού, μην βγείτε από τα σπίτια σας. Μην πάτε στη δουλειά , πρόσθεσε ο κ. Οντίνγκα καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δραστηριοποιείται στην Κένυα και την οποία επικαλείται το Associated Press, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις της αστυνομίας, στον απόηχο της επανεκλογής του Ουχούρου Κενυάτα στην προεδρία της χώρας.

Ωστόσο, η αστυνομία διαψεύδει τη συγκεκριμένη αναφορά, κάνοντας λόγο για έξι θανάτους «εγκληματιών», οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές «λεηλατούσαν, προκαλούσαν βανδαλισμούς και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς».

Το Σάββατο, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κατά την καταστολή των ταραχών.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας, ο κ. Κενυάτα συγκέντρωσε το 54,27% των ψήφων, έναντι 44,74% του βασικού του αντιπάλου, με την αντιπολίτευση πάντως να αμφισβητεί τα επίσημα αποτελέσματα και να καταγγέλλει νοθεία μεγάλης κλίμακας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here