Μαγειρέματα στην «κεντροαριστερά»: Από το δείπνο των 4 στο δείπνο των 8- Ο Σημίτης, ο Πάγκαλος, η Αννα και η συνταγή Στουρνάρα

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Φ. ΤΡΥΨΑΝΗ)

Η αποτυχία της πολιτικής της «αριστερής παρένθεσης» που είχε αναδειχθεί σε κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του παλαιού πολιτικού κατεστημένου και των οικονομικών συμφερόντων που εκπροσωπεί ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ  στο ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο και αποδυνάμωσε τις όποιες προσπάθειες για ανασυγκρότηση του από το αναξιόπιστο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και τα υποκριτικά μεταρρυθμιστικά μορφώματα τύπου Ποτάμι.

Το γεγονός αυτό, έχει θορυβήσει τους παλιούς βαρώνους του χώρου και τα μεγάλα αφεντικά τη διαπλοκής, που βλέπουν να χάνουν  οριστικά την πολιτική επιρροή του παρελθόντος. Μπροστά στο κίνδυνο να μείνει ο χώρος που ηγεμόνευαν, ακηδευμόνευτος πολιτικά και χωρίς εμφανή ηγέτη, έχουν αποφασίσει να παρέμβουν δυναμικά.

Στουρνάρας όπως Σημίτης

Δεν είναι τυχαίο δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ, το οποίο αποκαλύπτει κρυφό γεύμα και συνάντηση οκτώ στελεχών του πάλαι ποτέ κραταιού πολιτικού χώρου που αναζητούν λύση στο άλυτο πρόβλημα της ηγεμονίας, προτείνοντας ως πρόσωπο κλειδί της προσπάθειάς του, τον σημερινό Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.

Το όνομά του δεν πέφτει πρώτη φορά στο τραπέζι. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται εδώ και καιρό, η χρυσή εφεδρεία των δυνάμεων της διαπλοκής και πολιτικού παρελθόντος, που βλέπουν στο πρόσωπό του μια ελπίδα για αντιμετώπιση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται να στομώνει η ψευδομεταρρυθμιστική απόπειρα του Κυριάκου, να εκπροσωπήσει επαρκώς τα συμφέροντά τους.

Η κίνηση για ηγέτη Στουρνάρα, γίνεται βέβαια αυτή τη φορά με κεντροαριστερό προσωπείο αλλά όπως και τότε ο Σημίτης, έτσι και τώρα, η ελπίδα των εμπνευστών της είναι ο κεντρικός τραπεζίτης να εκφράσει ένα ευρύτερο φάσμα μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, που θα ξεπερνά το κεντροαριστερό πρόσημο.

Από το δείπνο των «τεσσάρων» στο δείπνο των «οκτώ»;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι χαρακτηριστικό και μάλλον αναφέρεται ως συμβολικό, ότι το γεύμα έγινε και πάλι στο ίδιο σπίτι με το περίφημο το 1994 «δείπνο των τεσσάρων» (Σημίτης, Γεννηματάς, Βάσω Παπανδρέου, Πάγκαλος), όπου και συμφωνήθηκε να προταθεί ο Σημίτης για διάδοχος του Ανδρέα του Αειμνήστου».

Η αναβίωση του γεύματος, που σύμφωνα με τα Νέα» έγινε πάλι στο σπίτι του κ. Κοντογιαννόπουλου,  στις 13 Ιουνίου ήταν δείπνο των οκτώ» καθώς συμμετείχαν οι Σημίτης, Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Στουρνάρας και βεβαίως ο οικοδεσπότης».

«Στη διάρκεια του δείπνου η συζήτηση περιστράφηκε στο ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα του μεσαίου χώρου σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Και συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι η Κεντροαριστερά έχει μέλλον μόνο αν εκφράσει την ανάγκη που έχει η χώρα για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συζήτηση τέθηκε το όνομα του κ. Σημίτη αλλά εκείνος για προφανείς λόγους, αρνήθηκε και πρότεινε ως διάδοχο στη θέση του, τον επίσης καθηγητή, πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Στις επιφυλάξεις του τελευταίου, αποστομωτική ήταν η ατάκα του Θ. Πάγκαλου:«Πρέπει να αποφασίσεις. Θες να γίνεις πρωθυπουργός ή να μείνεις υπάλληλος;», λέει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, «ο κ. Στουρνάρας δεν πείστηκε, αλλά στο Μαξίμου χτύπησαν καμπανάκια από το δείπνο».

Η υπέρβαση(κατάργηση) της Φώφης

Πέρα από το δείπνο των οκτώ, είναι προφανές ότι ο χώρος της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας μετά τη κρίση, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας. Το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ εξανεμίσθηκε πολιτικά και στελέχη του, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της Φώφης να καλύψει το κενό, αναζητούν δοτές λύσεις με συνταγές του παρελθόντος και πρόσωπα που θεωρούν ότι δεν έχουν φθαρεί πολιτικά.

Το όνομα του κ. Στουρνάρα δεν ακούγεται πρώτη φορά στην προσπάθεια αυτή. Οσο κι αν ο ίδιος φέρεται από το δημοσίευμα να μην έχει αποδεχθεί ακόμη το δακτυλίδι του νέου ηγέτη ενός κεντροαριστερού, μεταρρυθμιστικού κόμματος, η όλη στάση το τελευταίο διάστημα δείχνει μάλλον το αντίθετο.

Ο κ. Στουρνάρας συμπεριφέρεται τους τελευταίους μήνες περισσότερο ως εν δυνάμει πολιτικός αρχηγός παρά με τον θεσμικό του ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη.Οι θέσεις του για το κόστος 86 εκ ευρώ στην ελληνική οικονομία από την διαπραγμάτευση της περασμένης χρονιάς που αποτελεί ευθεία αιχμή προς την κυβέρνηση, η παρέμβαση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018, είναι περισσότερο πολιτικές παρά θεσμικές.

Η σπουδή συτή του κ. Στουρνάρα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την κυβέρνηση. Η φράση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά προς τον κ. Στουρνάρα να μην προσπαθεί να δικαιώσει τη πολιτική του ως υπουργού του Α. Σαμαρά, γιατί αυτή δεν δικαιώνεται, είναι χαρακτηριστική.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here