ΚΕΕΛΠΝΟ: Κρυφές δαπάνες 87 εκατ. αποκάλυψαν στην Εξεταστική οι ορκωτοί ελεγκτές

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αδηλες κρυφές δαπάνες «ειδικού σκοπού» ύψους 87,1 εκατ. ευρώ στους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις χρήσεις από 2010 έως 2013, εντόπισαν οι τρεις ορκωτοί ελεγκτές λογιστές, Νίκος Σύκας – Δημήτρης Γιώγος – Νίκος Κούντας, που κλήθηκαν μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής να διερευνήσουν την καταγγελία του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οπως ανέφεραν και στο πόρισμά τους, διαπίστωσαν, ελλειμματικού απολογισμούς και σημείωσαν την αδυναμία πρόσβασής τους σε στοιχεία και έγγραφα που ζήτησαν.

«Ζητήσαμε καταστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν μας δόθηκαν» σημείωσε ο Νίκος Συκάς, συμπληρώνοντας πως δεν είχαν στη διάθεσή τους για να διεκπεραιώσουν τον έλεγχο τις εισπράξεις του Κέντρου και τις πληρωμές. «Δεν ήταν πλήρεις οι οικονομικοί απολογισμοί γιατί δεν είχαν καταγράψει τα έσοδα και τα έξοδα» τόνισε ο ίδιος, ενώ ο κ. Κούντας υποστήριξε πως ζήτησαν από την τότε προϊσταμένη Οικονομικών του Κέντρου πώς συντάσσονταν οι απολογισμοί χωρίς να παρέχονται οι ανάλογες επεξηγήσεις.

«Διαπιστώσαμε πως υπάρχουν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν απεικονίζονται στους απολογισμούς» είπε ο Δημήτρης Γιώγος και επισήμανε πως τις εν κρυπτώ δαπάνες τις εντόπισαν από εκθέσεις της προισταμέης δίχως να μπορούν να εξακριβώσουν πώς πληρώνονταν, από πού και γιατί…

Συστηματική παρακώλυση καταγγέλλει ο Λάππας

Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υπογράμμισε πως από το 2010 σε όλες τις εκθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει ειδική παράγραφος για τη μη συνεργασία των αρμοδίων. «Συστηματικά παρακώλυαν τον έλεγχο» είπε και πρόσθεσε πως η πρακτική αυτή επισύρει συγκεκριμένα αδικήματα κατά όσων δεν συνεργάζονται για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Νευρικός ο Γεωργαντάς

Όταν παρατέθηκαν από τους ορκωτούς ελεγκτές τα ποσά που εντοπίστηκαν ως εν κρυπτώ δαπάνες και συγκεκριμένα 37,5 εκατ. ευρώ για το 2010, 17 εκατ. ευρώ για το 2011, 15,3 εκατ. ευρώ για το 2012 και 17,3 εκατ. ευρώ για το 2013, ο κ. Γεωργαντάς ανέβασε τα… ντεσιμπέλ. Συγκεκριμένα, έσπευσε να φωνάξει πως τα έσοδα – έξοδα του Κέντρου «είναι μηδέν!» και πως μόνο οι τράπεζες μπορούν να παρέχουν ακριβή στοιχεία. «Γιατί δεν φαίνονται από τις τράπεζες;» διερωτήθηκε ο κ. Λάππας, με τον εισηγητή της ΝΔ να απαντά σε ανάλογο τόνο: «Όλα φαίνονται…».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here