ΚΕΔΕ: Κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης με αντικείμενο τα οικονομικά των Δήμων. 

Στη συνέλευση αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας αιρετών κι εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού», τόνισε ο ΓΠατούλης. Όπως δήλωσε , «το μήνυμα της σημερινής μας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν. Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες το βάρος των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».

Οι δήμοι διεκδικούν σε ετήσια βάση απόδοση στα ταμεία τους ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα 24  αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.

 

Τι διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Σύμφωνα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ το πλαίσιο των διεκδικήσεων ορίζεται από τα παρακάτω αιτήματα:

 1. Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
 2. Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ,  για την Αυτοδιοίκηση.
 3. Την άμεση κατάργηση του άρθρου 13 του Ν.4337/2015.
 4. Την ένταξη όλων των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των δήμων στο πρόγραμμα αποπληρωμής τους μέσω των εσόδων της δανειακής σύμβασης.
 5. Την κατάργηση της απαράδεκτης ΠΝΠ που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων να παραμείνουν στην αποκλειστική διαχείρισή τους από τους ίδιους τους δήμους.
 6. Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταρρέει το σύστημα παραχώρησης των παραλιών στους δήμους με οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και το Κράτος, που αδυνατεί να τη διαχειριστεί (ναυαγοσωστικό, καθαριότητα κ.λπ). Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση.
 7. Την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης , με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
 8. Την απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους , που αφορά προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
 9. Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ.
 10. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο σχέδιο Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
 11. Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους. Η απαξίωση των τεχνικών, πολεοδομικών, σχολικών και κοινωνικών υποδομών των Δήμων είναι πολύ μεγάλη με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος αυτού θα είναι: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επειδή η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, προτείνεται να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 12. Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διεκδικούν την ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
 13. Για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διεκδικούν την μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, θεωρούν αναγκαίο να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
 14. Τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
 15. Την άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
 16. Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούν α) τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς ( ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητα και Κοινωνικές Υπηρεσίες) β) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας από τον στενό Δημόσιο τομέα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς του δήμους, με έμφαση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων γ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να θεσπιστεί αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας δ) ως θέμα αιχμής θεωρούμε την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δήθεν ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Προτείνουν την εξαίρεση προσλήψεων για την κάλυψη αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας , για όσους Δήμους το επιθυμούν.
 17. Την άμεση ανάκληση όλων των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένοι πόροι ( φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη για παραχωρησιούχους Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ.)
 18. Την ακύρωση του Νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση με την οποία περνά η αρμοδιότητα για τη χρήση των βοσκοτόπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες.
 19. Την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
 20. Την παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους.
 21. Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ.
 22. Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων της χώρας που σηκώνουν το κύριο βάρος φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων.
 23. Τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα και στους δήμους με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.
 24. Να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες

 

Κουρουμπλής: Καμία μείωση στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων για το 2016. 

Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 δεν υπάρχουν -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- μειώσεις στα ποσά για την Αυτοδιοίκηση, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής. 

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις προς την αυτοδιοίκηση για το 2015 θα τηρηθούν κανονικά αναφέροντας ενδεικτικά ότι: «Σήμερα 1η Δεκεμβρίου εκταμιεύονται 108 εκ. Ευρώ, που περιλαμβάνουν ένα τρίμηνο της ΣΑΤΑ και ένα τρίμηνο από τα Παρακρατηθέντα των Δήμων, στις 8 Δεκεμβρίου θα διανεμηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιπλέον 230 εκ., που θα περιλαμβάνουν άλλους 4 μήνες από τα Παρακρατηθέντα κι όλες τις οφειλές των ΣΑΤΑ. Στις 21 Δεκεμβρίου, τέλος, θα πληρωθούν όλα τα υπόλοιπα χρήματα που αντιστοιχούν στις εκκρεμότητες προς την Αυτοδιοίκηση, για το 2015.

Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «στόχος  είναι να εξετασθεί η δυνατότητα κάλυψης εξειδικευμένων αναγκών στους Δήμους από το  υπόλοιπο των εκκρεμών προσλήψεων του 2015, οι οποίες ανέρχονται σε 1.500. εργασίας. Σχετικά με τους 8μηνίτες συμβασιούχους (ορισμένου χρόνου), δώσαμε παράταση μέχρι το τέλος του 2016».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here