ΚΕΔΕ για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Σε κίνδυνο η δημόσια υγεία

«Καμπανάκι» για την άμεση εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση που έχει προκληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου κρούει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), προειδοποιώντας ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ενώ ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές. Τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφονται είναι στην Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το τέλος του περασμένου Μαΐου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί και καταγραφεί 107 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 11 ήταν θανατηφόρα. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη. Μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη λίστα με ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (Σερβία, Ιταλία και ακολουθεί η Ελλάδα).

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ επισημαίνει τα εξής:

«Δυστυχώς τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αλλά και η εμφάνιση περιστατικών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές επιβεβαιώνει ώρα με την ώρα τις ανησυχίες μας και καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα.

H δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. (Μετά τη Σερβία και την Ιταλία και ακολουθεί η Ελλάδα).

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να αναμασά τα ίδια, παρουσιάζοντας τις δράσεις ενός προγράμματος ψεκασμών το οποίο εκ του αποτελέσματος κρίθηκε εντελώς ανεπαρκές. Οι κοινοποιήσεις των εβδομαδιαίων δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών στους Δήμους αφορά στον ψεκασμό λίγων ρεμάτων με ένα φορτηγό και δυο ψεκαστήρες πλάτης στις περισσότερες περιοχές. Αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση.

Αυτή τη δύσκολη ώρα είναι ανάγκη, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο Υγείας και λοιποί αρμόδιοι φορείς να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε, έστω και τώρα, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here