Κ.Ε.Δ.Ε: Δεν μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Aμετάβλητη παραμένει η θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων καθώς δεν έχει αρθεί κανένας από τους λόγους για τους οποίους η ΚΕΔΕ είχε αρνηθεί την κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, σε ευθυγράμμιση με την απόφαση που ελήφθη για το ζήτημα στο πρόσφατο συνέδριό της, στη Χαλκιδική.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης πρός τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας στις 10 Ιουνίου και απαιτεί «την αμελλητί συμμόρφωσή τους» με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
της 20ής Απρίλη 2015 “για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας»

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε οτι «ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια, εξαιτίας αφενός της πρωτοφανούς αδιαλλαξίας των δανειστών μας, αφετέρου της λανθασμένης τακτικής από δικής μας πλευράς να επενδύσουμε στο φόβο και τη δειλία που υποθέταμε ότι θα επιδείκνυαν απέναντι στο σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας, είναι πιο κοντά από ποτέ».

Ακόμη κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία την ύστατη ώρα, πρόσθεσε, αυτή θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τη χώρα και τους πολίτες. «Θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, με νέους φόρους που λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης. Θα υποστούμε νέα φορολογική αφαίμαξη επειδή υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Δυνάμεις που προτιμούν να υπερασπίζονται το δικαίωμα να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη εργαζόμενοι στην ηλικία των 50 ετών, αντί να δίνουν βάρος στην υιοθέτηση πολιτικών που θα αποτρέπει τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων της χώρας μας. Δυνάμεις που την ώρα που υποχρεώνουν τους Δήμους να λειτουργούν με 30- 50 % λιγότερο προσωπικό, διορίζουν από την «πίσω πόρτα» τα δικά τους παιδιά στο Δημόσιο».

Ως Κ.Ε.Δ.Ε. είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Πατούλης, «θέτοντας στη διάθεση της Πολιτείας τα ταμειακά μας διαθέσιμα, αρκεί να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, που θα διασφαλίζει ότι η χώρα θα παραμείνει ως ισότιμο μέλος στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Και δεν θα επιστρέψουμε στη δραχμή».

Ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρης Μπίρμπας, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Πατούλης περί συμμετοχής της χώρας στην Ευρώπη ως «ισότιμο μέλος» κατήγγειλε για υποκρισία τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας. «Συμφωνεί κανείς να πάνε οι μισθοί στα 300 ευρώ, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ; Αν γίνουν αυτά που προτείνουν οι δανειστές τι ισότιμο μέλος θα είναι η χώρα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε οτι με τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση έδειξε ότι επιθυμεί την υπογραφή μιας έντιμης συμφωνίας.

Από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, υποστήριξε ότι αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να κάνει χρήση των αποθεματικών θα το είχε πράξει και πρόσθεσε οτι μόνο 8 ΟΤΑ κατέθεσαν τα διαθέσιμά τους.

Η Ελπίδα Παντελάκη επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, επανέλαβε τη θέση των προερχομένων από το ΚΚΕ δημάρχων, όπως εκφράστηκε και σε επιστολή που κατέθεσαν στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οτι αρνούνται να καταθέσουν τα διαθεσιμά τους

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here