Και ο Γλίξμπουργκ έμμεσα υπέρ του «έντιμου συμβιβασμού» για το Μακεδονικό

Σε τοποθέτηση για το Μακεδονικό ζήτημα προέβη  ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, με μια ανακοίνωση ήξεις-αφήξεις, πιθανόν επειδή θέλει να αποστασιοποιηθεί από φημολογίες για  σύσταση φιλοβασιλικού κομματος με αφορμή το θεμα της ονομασίας και όσων αυτή συνεπάγεται.

 

«Βρισκόμαστε, ενδεχομένως, κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Σε μια στιγμή, όπου καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα σημαίνει η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε, όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την  θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών. Οι εικόνες σύμπνοιας αυτών των ημερών αντικατοπτρίζουν την ενότητα που πάντα επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στα σημαντικά ζητήματα.Εύχομαι, ολόψυχα, η πολιτική ηγεσία να επιτύχει την -ομολογουμένως- δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες»

Φαίνεται να διαχωρίζει την ονομασία, βάζοντάς την σε δεύτερη μοιρα, και να εμμένει στο πώς μπορουμε εμείς να υπερασπιζόμαστε στην εθνική μνήμη  την ελληνικότητα της Μακεδονίας και το συμβολισμό του ονόματος. Βλέπει δε και σύμπνοια στο όλο ζήτημα, χωρίς να είναι σαφές αν αναφέρεται στην σιωπηρή πολιτική σύμπνοια επί της ουσίας ανεξαρτήτως επιφανειακών πολιτικών διαξιφισμών των κομμάτων ή αν αναφέρεται στην αντιδραση που εκδηλώθηκε με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονικη που έδειξε σύμπνοια στην… αντίδραση. Οι δημοσκοπήσεις εξάλλου φέρουν το 77% εναντίον του «Νέα Μακεδονία» και μόνο ο ένας στους δύο Έλληνες φέρεται να θέλει συνέχιση των διαπραγματεύσεων, που δείχνει μάλλον διχασμο παρά σύμπνοια.  Ισως ο όρος σύμπνοια να χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση εννοώντας ότι κατά τη γνώμη του ο κόσμος ειναι ενωμένος  κατά της υποχωρητικής στάσης στην διαπραγμάτευση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here