«Και με ελληνική ψήφο, εκτός φορολογικών παραδείσων ο Παναμάς»

Και με ελληνική ψήφο στο Ecofin τέθηκε εκτός της λίστας της Ε.Ε. για τους φορολογικούς παραδείσους ο Παναμάς, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, επικαλούμενος σχετικά έγγραφα του Ecofin σε συνδυασμό με την απάντηση της εκπροσώπου της βουλγαρικής Προεδρίας Μόνικα Παναγιότοβα σε ερώτησή του.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαριάς, πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα – Άλλος δρόμος», αντικείμενο της συζήτησης στην Ευρωβουλή ήταν η «διαγραφή ορισμένων τρίτων χωρών από τον κατάλογο της Ε.Ε. των μη συνεργαζόμενων χωρών για φορολογικούς σκοπούς», στις οποίες πέραν των άλλων περιλαμβανόταν και ο Παναμάς.

Ο ίδιος τονίζει πως οι χώρες αυτές διαγράφτηκαν από τη σχετική λίστα της Ε.Ε. με απόφαση του Ecofin στις 23 Ιανουαρίου 2018. Συμπληρώνει, δε, ότι το θέμα της διαγραφής του Παναμά από τον κατάλογο της Ε.Ε. για τους φορολογικούς παραδείσους φιγουράρει στα θέματα της Λίστας Α΄ για τα οποία η Απόφαση του Ecofin εκδόθηκε χωρίς συζήτηση μια και τα θέματα αυτά είχαν ήδη εγκριθεί στις 18/1/2018 από το Coreper.

Κατά τον κ. Μαριά, «η σκανδαλώδης αυτή απόφαση του Ecofin και μάλιστα και με ελληνική ψήφο εκδόθηκε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αυτάρεσκα διατείνεται αποφασισμένη αφενός μεν  να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά και αφετέρου να δρομολογήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis».

Όπως επεσήμανε σε παρέμβασή του ο κ. Μαριάς, «η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γνωρίζουμε από τις περιπτώσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στη Μάλτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως οι φορολογικοί παράδεισοι αυξάνονται και φυσικά γνωρίζουμε από τα Panama Papers τί έχει συμβεί».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Και τώρα ενώ είχε συνταχθεί ο κατάλογος των μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς, αφαιρούνται συγκεκριμένες χώρες, αφαιρείται ο Παναμάς. Ποια πλέον τεράστια υποκρισία είναι αυτή η οποία διαμορφώνει τα πράγματα; Και τί δεσμεύσεις παίρνουν; Μια επιστολή έστειλαν, δεν είναι δεσμευτική, δεν δημοσιοποιείται καν η επιστολή, δεν παίρνουν νομοθετικές δεσμεύσεις».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here