Και δεύτερο αίτημα έκδοσης των «8» έστειλε η Τουρκία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών απέστειλε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, μετά το οριστικό και αμετάκλητο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους στην Τουρκία, σύμφωνα με το CNN Turk.

Ωστόσο, η ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει, δεδομένου ότι η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε το πρώτο αίτημα όχι λόγω έλλειψης στοιχείων αλλά γιατί θεώρησε ότι η έκδοση τους θα θέσει θεμελιώδη δικαιώματα τους σε κίνδυνο. Αμφισβήτησε δηλαδή την δυνατότητα της τουρκικής δικαιοσύνης να παραμείνει ανεξάρτητη και να απονείμει δίκαιο.

Ο Άρειος Πάγος επισημαίνει στο το σκεπτικό ότι οι εκζητούμενοι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη Τουρκία.  «Η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου», ανέφερε η απόφαση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγόρησε την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση, καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ εξαπέλυσε απειλές.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης -που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια- στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, θα αξιολογηθούν διεξοδικά», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τα βασικά, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι δεν έχει επιτρέψει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στελέχη του DHKP/C και του ΡΚΚ που εμπλέκονται σε επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here