Καβάλα: Διαμάχη για το «Άστρο του Δαυίδ» στο Μνημείο Ολοκαυτώματος

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας να αναβληθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος που είχαν προγραμματιστεί για αύριο στην πόλη. Ο λόγος της αναβολής, που αποφασίστηκε την Πέμπτη, είναι η αντίρρηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα στη χάραξη του «Άστρου του Δαυίδ» στο Μνημείο.  

Τόσο ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, όσο και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣΕ) με δηλώσεις και ανακοινώσεις έδειξαν τη σφοδρή ενόχλησή τους για την απόφαση του δήμου. 

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί οποιοσδήποτε ότι υπάρχει απόφαση, που ακυρώνει εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προορισμένου να μας θυμίζει την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας από τους ναζί και τους συμμάχους τους, με επιχείρημα την ύπαρξη ή το μέγεθος ή την απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου της εβραϊκής θρησκείας. Είναι απίστευτα άδικο να περάσει η Καβάλα στην ελληνική ιστορία ως η πρώτη πόλη που αρνείται τη φιλοξενία ενός μνημείου προς τιμήν των δικών της πολιτών, εβραϊκού θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί και τους συμμάχους τους», δήλωσε ο κ. Καλαντζής.

Από την πλευρά του, το ΚΙΣΕ, σε μια οξύτατη ανακοίνωση, ανέφερε: «Το ΚΙΣΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απαράδεκτη απόφαση. Η δήμαρχος εξέφρασε, στις 14/5, τηλεφωνικά προς το ΚΙΣΕ την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του «Αστρου του Δαυίδ» στο Μνημείο, που αποτελεί σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας, και ζήτησε να εμφανίζεται μόνον το κείμενο της αφιέρωσης, ώστε να μη ματαιωθεί η τοποθέτησή του. Το ΚΙΣΕ και σύσσωμος ο ελληνικός Εβραϊσμός απορρίπτουν ως απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική την απαίτηση της δημάρχου, θεωρώντας την κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης.

« Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το “Αστέρι του Δαυίδ”, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5.700 χρόνια. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, τη διαγραφή ή την αλλοίωση του “Αστρου του Δαυίδ” από τη χάραξη του Μνημείου».

Και το ΚΙΣΕ καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της Καβάλας, οι συμπολίτες μας, η κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, μαζί με φωτισμένους ιεράρχες του τόπου μας, θα αποτίσουν σύντομα την οφειλόμενη τιμή στους 1.484 Ελληνες Εβραίους της πόλης, στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα απομονώσουν τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».

Εξίσου οργισμένη είναι και η ανακοίνωση της  Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Καβάλας που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έρμαιο ακροδεξιών κύκλων το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η χθεσινή απόφαση της Δημάρχου (χωρίς ψηφοφορία, υποστηριζόμενη απλώς από μέλη της παράταξής της) να ακυρώσει την τοποθέτηση μνημείου για τους 1500 Εβραίους της Καβάλας, που θανατώθηκαν από τους Ναζί, ντροπιάζει την πόλη, το σύνολο των πολιτών της, την Ιστορία της, τις νωπές μνήμες από τις θηριωδίες των ναζί, τις γενιές των ανθρώπων που πότισαν με αίμα και ιδρώτα αυτόν τον τόπο».

Από την πλευρά του του ο δήμος Καβάλας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σημερινή του ανακοίνωση  δηλώνει «,ότι δεν επιθυμεί  την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βίωσαν οι Εβραίοι συμπολίτες του». Παραλείπει ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά στα αίτια αναβολής της αυριανής εκδήλωσης και παραπέμπει στο …μέλλον τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

«…είναι βέβαιο ότι η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας θα γίνουν πολύ σύντομα, στο επιλεγμένο κεντρικό σημείο της πόλης με τις τιμές που αρμόζουν στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν, με την παρουσία των συγγενών των θυμάτων και βέβαια με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στις 14 Μαΐου 2015, ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει.

Γίνεται αντιληπτό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ότι ο Δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο Δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα».

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here