Κατατέθηκε στη Βουλή η ελληνική πρόταση-Απεστάλη λίγο πριν τα μεσάνυχτα και στο Eurogroup

Κατατέθηκε τελικά αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η ελληνική πρόταση, προκειμένου αύριο, Παρασκευή, με τη μορφή κατεπείγοντος, να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Επιτροπή και την Ολομέλεια ως βάση επί της οποίας θα διαπραγματευτούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Το περίπου δέκα σελίδων πακέτο μέτρων κατατέθηκε σε αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο ενώ συνοδεύεται από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο.

Επίσης, περίπου μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, απέστειλε την πρόταση στους θεσμούς. Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε το γεγονός γράφοντας στο τουίτερ πως «είναι σημαντικό για τους θεσμούς να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση».

Οι αρχικές εντυπώσεις των εκπροσώπων των θεσμών από την ενημέρωση που έγινε είναι κατ’ αρχάς θετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση συμφωνίας δεν περιλαμβάνει συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ θα έχει συμμετοχή στην όλη διαδικασία εκφράζοντας γνώμη και συμμετέχοντας σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Η συζήτηση στη Βουλή

Οσον αφορά την διαδικασία της Βουλής,  υπάρχει ένα σοβαρό διαδικαστικό πρόβλημα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στον Κανονισμό για τέτοιου είδους διαδικασία, χωρίς το κείμενο που ψηφίζεται να μην μετατρέπεται σε νόμο του κράτους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης παρατηρούσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν για έγκριση τη πρόταση και να δώσουν την ευκαιρία στη κυβέρνηση να μην δεχθεί προτάσεις και αλλαγές από τους εταίρους.

Το θέμα παραμένει αδιευκρίνιστο και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έμεινε 3,5 ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, έφυγε τελικά χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να γίνει νόμος του κράτους, το κείμενο της τελικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Αργά το βράδυ επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είναι λογικό η κυβέρνηση να αποτιμά τις πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων των ευρωπαικών θεσμών και να ετοιμάζει τις πιθανές γραμμές άμυνας στη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει την Παρασκευή.

Για το θέμα αυτό έχει συγκληθεί στις 08:00 το πρωί της Παρασκευής, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here