Κατσάδα Κοτζιά σε Νίμιτς: Του υπογράμμισε με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική των Αθηνών

ΦΩΤΟ: EYROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εντονη ήταν η απάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εμφανίζεται να «ερμηνεύει» τις δηλώσεις και σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν. Σε μία από αυτές είχε πεί  ότι δεν έχει ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά που να σημαίνει άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων. 

Σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς κάνει γνωστό ότι είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Νίμιτς, στον οποίο υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, που σηματοδοτεί και ρήξη με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών:

Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.

Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here