Κατρούγκαλος: Fake news ότι ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε προτάσεις του

Ως «fake news» χαρακτήρισε τα όσα γράφτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑως σύνολο ή ως ορισμένος αριθμός βουλευτών του, πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση για το εν λόγω θέμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» τη στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους φέρεται να ανέφερε: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως πρόθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει ομάδα βουλευτών του από την ψήφιση της πρότασής του για το άρθρο 32, προκειμένου σε μία από τις δύο ερχόμενες ψηφοφορίες να μην λάβει 180 ψήφους ώστε στην ψηφοφορία της αναθεωρητέας Βουλής να μην μπορεί να γίνει αλλαγή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, αλλά να χρειάζεται η ευρύτερη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

«Όσο αυτό ήταν στο επίπεδο των «fake news» θεώρησα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, που υποσκάπτουν τη δημοκρατία, πληροφορήθηκα όμως ότι επ’ αυτού τοποθετήθηκε η ΝΔ. Όταν η ΝΔ προβαίνει εξαρχής σε «κοινοβουλευτική πονηριά» να δηλώνει δηλαδή ότι θα ψηφίζει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί και να τοποθετείται επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται περί στάσης ευθύνης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Η συζήτηση μέχρι τώρα πήγε καλά διότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Σας παρακαλώ να μην σκιαμαχείτε και να έχετε το κοινοβουλευτικό ήθος που σας προσδίδουμε. Μου φαίνεται παράδοξο να μου επιστρέφετε την τιμή αυτή με αυτό τον τρόπο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος προς την ΝΔ.

Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η κ. Κεραμέως, η οποία προηγήθηκε στο βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε λέγοντας «αν και εφόσον ισχύουν αυτά…» καθώς πάρα πολλά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για δήλωση Κατρούγκαλου. «Όμως μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από ένα κόμμα που δεν αντιλαμβάνεται καν τί ακριβώς σημαίνει η έννοια, η ΝΔ δεν δέχεται», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Παραμένουμε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το άρθρο 32 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», παρενέβη και ο Θ. Παπαθεωδόρου από τη ΔΗΣΥ.

«Πόλεμος» Μαξίμου – Πειραιώς

Των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου ακολούθησε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το Μαξίμου να εξαπολύει δριμεία επίθεση, τονίζοντας πως από «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η Ν.Δ. επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία».

«Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της Ν.Δ. πηγές του κόμματος έκαναν λόγο για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια».

«Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει», κατέληξαν οι πηγές της Ν.Δ.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το κόμμα που καταψήφισε τον ίδιο του τον εαυτό

«To κυβερνών κόμμα προχώρησε συνειδητά σε ένα ατελέσφορο αναθεωρητικό εγχείρημα, την ώρα που η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει με ευθύνη δική του στην απαξίωση και την προεκλογική πόλωση, χωρίς την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση, που αποτελεί και το θεμέλιο της μακροβιότητας των συνταγματικών κειμένων», ανέφερε κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος η βουλευτής της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη, και πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να προχωρήσει σε μια αναθεωρητική διαδικασία «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προεκλογικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εδώ και τέσσερα χρόνια μεθοδεύετε με τα πεπραγμένα σας την υπονόμευση των πολιτικών θεσμών, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε θεσμική. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός σας, για τον οποίο θα κριθείτε σύντομα από τον ελληνικό λαό» δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κ. Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 32 του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν για την αλλαγή του άρθρου, «διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία ως το κόμμα που καταψήφισε τον ίδιο του τον εαυτό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here